Laddar annons
Marknadskommentar
29 May, 2024

BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA NÅGOT NED, EUROPATERMINER PÅ MINUS

Uppdaterad:
29 May, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas öppna något ned på onsdagen och liknande indikationer noterades för de ledande Europabörserna. Byggmax har uppdaterat sina finansiella mål i ett i övrigt tunt nyhetsflöde.

Vid 8.30-tiden noterades den tyska DAX-terminen såväl som Paris CAC40-terminen ned omkring 0,3 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en nedgång på närmare 0,2 procent i den svenska öppningshandeln.

På tisdagen stängde amerikanska S&P 500 på 5.306, vilket var en oförändrad nivå jämfört med fredagens stängning såväl som jämfört med tisdagens svenska börsstängning. Tekniktunga Nasdaq Composite var upp 0,6 procent medan Dow Jones industriindex däremot sjönk 0,6 procent.

Chiptillverkaren Nvidia fortsatte uppåt och har sedan sin rapport i förra veckan rusat omkring 20 procent.

USA-räntorna har stigit under onsdagens handel, med tvååringen 5 punkter upp på 4,98 procent och tioåringen 9 punkter upp på 4,57 procent.

Asienbörserna backade på onsdagen, tyngda av oro för att ihållande inflation ska tvinga större centralbanker att hålla räntorna högre under en längre period. Tokyo var ned 0,5 procent medan Hongkong sjönk 1,5 procent.

Från svenskt håll har Byggmax uppdaterar sina finansiella mål. Byggvarukedjan siktar på en tillväxt över marknadssnittet, vilket innebär en årlig försäljningsökning på minst 5 procent över en affärscykel, och en ebita-marginal på minst 7 procent per år.

Viaplay har meddelat att det fått rättigheterna till Champions League i Sverige och Danmark samt Europa League och Conference League i Norge och Finland.

Forskningsbolaget Saniona har redovisat ett rörelseresultat på -13,7 miljoner kronor (-21,1) för det första kvartalet 2024 och rörelsens intäkter uppgick till 6,0 miljoner kronor (2,2).

Även Hexicon, verksamma inom flytande havsbaserad vindkraft, mjukvaruföretaget Comintelli och oljebolaget Maha Energy har släppt kvartalsrapporter.

I analysflödet noteras att Citi har sänkt riktkursen för Paradox till 160 kronor från 220 kronor och upprepar rekommendationen neutral.

SEB Equities har höjt riktkursen för Elekta till 97 kronor (90) och samma bank har dragit upp riktkursen för Xvivo till 500 kronor (425).

På onsdagens makroagenda står Riksbankens finansiella stabilitetsrapport, tysk KPI och Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.