Nyhet
22 Jul, 2024

BUBA: TYSK BNP ÖKADE SANNOLIKT ENDAST BLYGSAMT 2 KV - RAPPORT

Uppdaterad:
22 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den tyska ekonomin växte sannolikt lite långsammare än väntat under våren, BNP ökade sannolikt endast blygsamt under andra kvartalet.

Det skriver Bundesbank (Buba) i en månadsrapport på måndagen.

"Förhoppningarna om ett slut på den svaga industrikonjunkturen infriades inte, då industriproduktionen föll kraftigt i maj… Däremot torde uppgången i tjänstesektorn ha fortsatt, med stöd av den privata konsumtionen", skriver Buba.

Ekonomerna räknar med att ekonomin kan stärkas något under tredje kvartalet, med lite mer fart i den privata konsumtionen. Den industriella konjunkturen kommer dock sannolikt endast att förbättras svagt.

"Ur dagens perspektiv kan därför BNP-tillväxten under tredje kvartalet också hamna något under förväntningarna i Bundesbanks Tysklandsprognos i juni", skriver Buba.

Centralbanken konstaterar vidare att den svaga konjunkturen, i kombination med stark invandring, nu leder till att både sysselsättning och arbetslöshet ökar något. Den trenden väntas fortsätta kommande månader, men arbetslösheten väntas öka i något långsammare takt.

En förnyad nedgång i energipriserna bidrog till att HIKP-priserna endast steg 0,1 procent i juni, men livsmedelspriserna steg betydligt och även industrivaror energi steg åter något. Inflationstakten väntas fluktuera de kommande månaderna, men inte sjunka vidare.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.