Nyhet
4 Oct, 2024

ELBILAR: SVERIGE LÄGGER NER RÖST I EU OM KINATULLAR - EKOT

Uppdaterad:
4 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sverige avstår i dag från att rösta i EU om införandet av tullar på export av kinesisktillverkade elbilar. Beskedet ges av utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) till Sveriges Radio Ekot.

Anledningen bakom att Sverige lägger ner rösten är förhoppningar om att få till en särlösning för Volvo Cars.

"Vi har varit rätt tuffa i samtal med kommissionen för att just få till det här positiva utbytet som förhoppningsvis landar i den här särlösningen för Volvo Cars, svensk industri, svenska jobb och våra intressen i det", sade Benjamin Dousa.

Volvo Cars tillverkar den nya elbilen EX30 i Kina. Modellen kommer, om EU röstar igenom tullförslaget, drabbas av tullarna.

Flera andra biltillverkande länder, såsom Tyskland, väntas också lägga ner sina röster. Den tyska bilindustrin, med framför allt Volkswagen, Mercedes-Benz och BMW, är alla tungt investerade i Kina. Mercedes-Benz har dessutom, liksom Volvo Cars, stort ägarintresse i form av Geely.

Det ser dock ut att bli svårt att få igenom ett stopp av biltullarna, att döma av de genomgångar av EU-ländernas position i frågan.

Grunden för omröstningen utgörs av en utredning som kommit fram till att Kina ger statsstöd till biltillverkning. Den stora anstormningen av kinesiska bilmärken i Europa sker således alltså på en icke-marknadsmässig väg, och flera biltillverkare och länder utan lika stora kinesiska intressen som Sveriges och Tysklands tillverkare har kallat de kinesiska statsstöden för konkurrensvidriga.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.