Nyhet
8 Oct, 2024

ELEKTA: ABG SER VÄRDERINGSRABATT PÅ 13-20% MOT JÄMFÖRBARA BOLAG

Uppdaterad:
8 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ABG Sundal Collier ser en rabatt i värderingen för strålterapisystembolaget Elekta på 13-20 procent utifrån en värdering baserad på P/E-tal och EV/Ebit för de kommande tolv månaderna.

Det framgår av ett nyhetsbrev daterat den 7 oktober.

ABG har en köprekommendation för Elekta med en riktkurs på 110 kronor. Riktkursen ligger därmed cirka 55 procent över rådande aktiekurs för Elekta på 71 kronor.

I en genomgång av sitt köpråd uppger ABG:s medicinteknikanalytiker och tillika analyschef i Sverige, Sten Gustafsson, i ett studiosamtal på ABG Private Banking att investeringsbudgetarna på amerikanska sjukhus väntas öka med 12-13 procent under andra halvåret 2024.

"Det betyder inte automatiskt att Elektas försäljning kommer att stiga i samma takt, men historiskt sett tenderar utvecklingen att följa en liknande riktning", säger Sten Gustafsson som under föregående vecka besökte den årliga strålbehandlingskongressen Astro i Washington DC, USA.

ABG:s medicinteknikanalytiker säger att hans slutsats av kongressen var efter att ha haft samtal med företrädare både från Elekta såväl som huvudkonkurrenten Varian Medical Systems, ägda av Siemens Healthineers var:

"Även om det ser tufft ut för Elekta på kort sikt för kommande kvartal är förutsättningarna för att de ska kunna växa framöver väldigt goda med tanke på produktportföljen".

Strålbehandlingsmarknaden ser, enligt Sten Gustafsson, ut att kunna ta fart både i USA och Kina.

Från presentationsmaterialet i studiosamtalet framgår att ABG ser utrymme för en marginalförbättring hos Elekta på 2 procentenheter utifrån möjligheter till en förbättrad bruttomarginal.

För den rullande tolvmånadersperioden som avslutades i juli 2024 hade Elekta en justerad rörelsemarginal på 11,0 procent (11,8) och en justerad ebitda-marginal på 17,6 procent (18,1). Elektas justerade bruttomarginal var för samma period 36,7 procent (37,5).

Elekta är en av Stockholmsbörsens mest blankade aktier. Enligt ägardatabasen Holdings är de korta positionerna i Elekta på en nivå motsvarande 12,4 procent av kapitalet. Enbart SBB har en större andel korta positioner i förhållande till kapitalet.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.