Nyhet
6 May, 2024

ELEKTA: GOD CHANS ÖKA MARKNADSANDEL I USA MED NY TEKNOLOGI – VD

Uppdaterad:
6 May, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Strålterapisystembolaget Elekta avtäckte under fredagskvällen den 3 maj sin nya produkt för datortomografistyrd (CT) strålbehandling, kallad Elekta Evo, under branschkongressen Estro.

"Vi är här i en välfylld kongresslokal i Glasgow och har precis lanserat vår nya linjäraccelerator Evo som vi äntligen får gå ut och berätta namnet på så det är fantastiskt", säger Elektas vd Gustaf Salford till Nyhetsbyrån Direkt.

Det nya strålbehandlingssystemet uppges kunna anpassa strålbehandlingen efter patienternas olika behov och utgör en drivkraft i utvecklingen mot så kallad adaptiv strålbehandling.

"Som en del av produkten är det väldigt mycket AI och den kan göra adaptiva behandlingar som är den stora trenden inom radioterapi just nu", säger Elektas vd och tillägger "att Elekta tar täten i det området också".

Adaptiv strålbehandling är enligt Elekta en teknik som syftar till att anpassa behandlingen i realtid, när patienten ligger på bordet, eftersom tumören kan ha ändrat position eller form sedan bildtagningen. Genom att kunna ta bilder under pågående behandling och sedan anpassa behandlingen utifrån dessa menar Elekta att man kommer kunna undvika potentiella biverkningar och öka stråldosen vilket skulle minska antalet behandlingstillfällen.

Strålbehandling delas normalt in i så kallade fraktioner eller behandlingstillfällen. Trenden inom sektorn har på senare år gått mot färre fraktioner och högre stråldoser, vilket då samtidigt kräver en högre strålningsprecision för att undvika strålskador.

Anpassning eller adaption sker efter hur tumören förändras mellan fraktionerna.

CT-styrda såväl som MR-styrda strålbehandlingssystem innebär enligt Gustaf Salford ett stort steg i trendskiftet mot adaptiv strålbehandling.

"Det här är ett stort paradigmskifte inom industrin, både på MR- och CT-sidan. Det kommer att accelerera det", säger Gustaf Salford.

Med färre behandlingstillfällen ser Elektas vd hur bolaget kan göra en skillnad för vårdköerna och i förlängningen en mer effektiv cancervård.

Någon risk för att Elektas CT-styrda och MR-styrda strålbehandlingssystem kommer att kannibalisera på varandra ser däremot inte Elektachefen.

"Vi kommer att se både CT- och MR-linacs då de är bra på olika saker och kompletterar varandra väldigt bra. Det är inte så att de kannibaliserar på varandra utan tvärtom", säger Gustaf Salford.

Magnetisk resonanstomografi, förkortat MR, och datortomografi är två bildverktyg som används för att anpassa behandlingen mellan enskilda fraktioner. Elekta har nu integrerade strålbehandlingssystem som använder båda av dessa tekniker.

Elektas MR-styrda strålbehandlingssystem Unity visades för första gången på just Estro-kongressen 2017. Skillnaden mellan systemen Unity och Evo är att det tidigare av de två systemen möjliggör videobildtagning medan Evo, som alltså använder sig av datortomografi, tillhandahåller ett flertal ögonblicksbilder i samband med strålbehandlingen. Skillnaden i teknikerna väntas även komma att återspeglas i priset, där Unity, som är Elektas flaggskeppsprodukt har ett högre pris än Evo.

Tillgången till CT-styrd strålbehandling kommer att erbjudas både genom försäljning av det nya strålbehandlingssystemet Evo, men även genom uppgraderingar av befintliga strålbehandlingssystem.

"Vi tittar på köpare av framförallt nytt, men det som är bra med vår strategi nu är att vi kan sälja det till den installerade basen. Vi har drygt 5.000 maskiner därute. Till en stor del av dem kan vi sälja den här typen av funktionalitet och göra en uppgradering, vilket gör att det blir mer efterförsäljning med återkommande intäkter, mer serviceintäkter. Det är en viktig del av vår marginalexpansion framöver där vi satsar mycket på service, mjukvara och uppgraderingar. Det är ofta där marginalerna finns också.", säger Gustaf Salford.

Uppgraderingar av befintliga strålbehandlingssystem uppges framförallt vara aktuellt för kliniker med lite nyare maskiner medan kliniker med äldre maskiner kan komma att behöva köpa nya maskiner för att kunna dra nytta av den nya teknologin. Ett utav Elektas befintliga strålbehandlingssystem som kan uppgraderas till Evo-funktionalitet är Versa HD.

"Versa HD, som är vår bästsäljare de sista åren, är perfekt för att uppgradera till den här funktionaliteten. Då byter man vissa delar, uppdaterar mjukvara och olika grafikkort och liknande. Det är en ganska omfattande uppgradering, men då har man samma kapacitet som en Evo", säger Gustaf Salford.

När Nyhetsbyrån Direkt ställer frågor om priset för Elektas nya produkt kan Elektas vd inte precisera ett visst belopp för produkten såsom ett listpris utan ger i stället vägledning om hur priset skiljer sig mellan olika produkter i Elektas sortiment.

"Vi har inte gått ut med några specifika priser ännu så det får vi vänta lite med", säger Gustaf Salford och tillägger att "värdet vi tillför kund är väldigt omfattande, vilket gör att vi ser goda möjligheter till signifikant högre priser för den här typen av linjäracceleratorer framöver".

Priset för en Evo kommer att ligga över priset för en Versa HD, men under priset för Elektas flaggskeppsprodukt Unity.

"Det är signifikant över en Versa HD för det här är en ny plattform med ny funktionalitet, men det är under en Unity då det är en annan typ av plattform med en annan typ av funktionalitet med MR-funktionaliteten som är ett nytt segment. Man ska framförallt jämföra det med en Versa HD och då är det den nya linjäracceleratorn som kommer att gå för ett signifikant högre pris", säger Elektas vd Gustaf Salford.

Enligt uppgifter på Radiation Oncology Systems hemsida ligger det bedömda priset för en Versa HD i USA på mellan 0,5-1,5 miljoner dollar motsvarande runt 5,4-16,2 miljoner kronor. I samband med lanseringen av Unity-systemet låg prisförväntningarna på systemet initialt på mellan 8-10 miljoner dollar motsvarande 86-108 miljoner kronor vid rådande växelkurs. Sedan lanseringen uppges dock priset för en Unity ha gått ned.

"En Unity är kanske tre till fyra gånger dyrare än en vanlig linjäraccelerator. Sedan är det lite olika för vilka tillval du gör och vilket servicekontrakt och liknande. Det blir som ett helt paket med ett spann med mjukvara som också är en väldigt stor del av produkten", säger Gustaf Salford.

Elekta uppger att de med sina produkter Harmony, Evo och Unity kan uppnå en kombination som vänder sig mot olika marknader och typer av kunder. Rent prismässigt ligger Harmony lägst av de nämnda produkterna i Elektas sortiment medan Unity har högst pris.

Elekta hyser en förhoppning om att de med sin nya teknologi ska kunna ta marknadsandelar, framför allt i USA, där bolagets huvudkonkurrent Varian Medical Systems har sin hemmamarknad. Varian ingår numera i Siemens Healthineers.

"För oss är det jätteviktigt att öka marknadsandelen. Speciellt på marknader som i USA där vi har en mindre andel för där är vår huvudkonkurrent stark", säger Gustaf Salford och tillägger "med den här nya teknologin, att vi är ledande inom det här segmentet, kommer det att göra att vi har en god möjlighet att prisa oss in och ta marknadsandelar på den amerikanska marknaden".

Elektas vd bedömer att bolaget med tillskottet av strålbehandlingssystemet Evo har "en produktportfölj som aldrig har varit bättre och ser fram emot att in i nästa år driva tillväxt och ta marknadsandelar".

Elekta Evo är, enligt bolagets hemsida, ännu inte tillgänglig på alla marknader globalt och produkten saknar för närvarande en CE-märkning som innebär ett klartecken för försäljning i Europa.

Om allt går enligt beräkningarna ser Elekta framför sig en CE-märkning för Elekta Evo under sommaren samt ett FDA-godkännande (510k) mot slutet av året. Första ordrar på systemet räknar Elekta med under kommande månad.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.