Nyhet
3 Oct, 2024

EU: MÅSTE VARA REDO MÖTA RYSSLAND MILITÄRT OM 6-8 ÅR - KUBILIUS

Uppdaterad:
3 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) EU måste stärka sin militära förmåga för att kunna möta en möjlig konfrontation med Ryssland så snart som om sex år.

Det sade Andrius Kubilius, nominerad till att bli EU:s nye kommissionär med ansvar för försvaret, enligt Bloomberg News. Han har tidigare varit premiärminister i Litauen.

"EU måste vara redo att möta Ryssland militärt om sex till åtta år", sade han och betonade att blocket även behöver öka produktionen och stärka sina lager av vapen och ammunition.

Kubilius ska frågas ut i EU-parlamentet nästa månad. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har gett honom uppdraget att öka investeringarna i Europas säkerhet och ena den splittrade europeiska försvarsindustrin.

Kubilius varning påminner om en liknande från Tysklands försvarsminister Boris Pistorius, som i januari sa att Ryssland skulle kunna attackera Nato inom "fem till åtta år."

Efter att ha nominerats till förvarskommissionär föreslog Kubilius att de ska sondera möjligheten att via gemensamma obligationer låna ytterligare 500 miljarder euro för att modernisera EU:s försvarsindustri. Mer gemensam upplåning möter dock motstånd från Tyskland.

Kubilius vill även skapa obligatoriska ammunitionslager för EU, vilket dock förre Natochefen Jens Stoltenberg sagt kan konkurrera med Nato.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.