Nyhet
3 Oct, 2024

LÖNEAVTAL: BRA STÄMNINGSLÄGE, MODELLEN HÖLL – WENNEMO (MI)

Uppdaterad:
3 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stämningsläget inför den stundande avtalsrörelsen är bättre nu när det visat sig att resultatet från den förra blev bra. Det blir något av ett facit på att den modell vi har gav ett gott resultat.

Det säger Irene Wennemo, generaldirektör på Medlingsinstitutet, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Resultatet har ändå blivit en snabbt fallande inflation, nu sänks räntan och reallöneökningar är tillbaka igen", säger hon och betonar att det inte alls var en självklarhet i mars 2023 då den förra avtalsrörelsen gick i mål. Då visste man inte hur mycket inflationen skulle bita sig fast.

Irene Wennemo lyfter fram att "stämningsläget kring modellen blir ju bättre, man lyckades hålla ihop och det gav bra resultat".

"Inflationsnedgången är viktig, men också räntesänkningarna, många har lån, med rörlig ränta, och det sista är att regeringen nu kan föra en expansiv ekonomisk politik… Det drar i gång hjulen i ekonomin", säger hon.

MI-chefen noterar att det har varit kärvt ekonomiskt för breda grupper i Sverige. De med höga inkomster har ofta höga lån, så de höga räntorna har pressat dem, samtidigt som inflationen påverkar väldigt stora grupper.

Hon tror dock inte att Riksbankens räntesänkningar eller regeringens skattesänkningar kommer att påverka löneutfallet, men stämningsläget blir bättre.

"Det säger ju inget om vilka nivåer vi kommer att landa på nästa gång. Men två saker spelar roll, man trodde inte riktigt på inflationsmålet, nu tror man på det, det tror jag spelar roll. Å andra sidan är konjunkturläget sämre, inte minst på grund av det ekonomiskt kärva läget i Tyskland. Det är faktorer som drar åt olika håll, men det skapar ingen konflikt, det är saker man är vana att hantera", säger hon.

MI gör inga prognoser för löneutfallen, de följer bara läget, konstaterar Wennemo, och tillägger att oförutsedda saker kan hända.

Hon berättar att MI har träffat väldigt många parter och att det inte har framkommit någon kritik mot märket eller själva nivån på löneökningarna från förra avtalsrörelsen.

"Det har inte varit en stor debatt om detta, det är min bild… Det ses som ett facit på att man gjorde rätt och är en viktig sak att ta med sig in i nästa avtalsrörelse", säger hon.

Avtalsrörelsen 2025 omfattar i stort sett hela arbetsmarknaden.

Totalt ska 502 centrala kollektivavtal omförhandlas för drygt 3,4 miljoner anställda i privat och offentlig sektor.

220 avtal löper ut den 31 mars, däribland alla avtal inom den tongivande exportindustrin.

I den här avtalsrörelsen löper avtalen för Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, ut samtidigt som industrins.

Irene Wennemo noterar att det har varit många konflikter i offentlig sektor i våra nordiska grannländer (och här hemma strejkade Vårdförbundet i våras). Just vårdsektorn är en sektor som i andra länder lite lättare hamnar i konflikt, vilket är en utmaning.

Hon konstaterar att arbetsgivarsidan lyckades hålla ihop i den svenska vårdstrejken, de hade förberett sig väl, och det blev ingen politisk fråga.

"SKR såg sig som arbetsgivare, inte som politiker. Jag tycker de varit duktiga på att hålla ihop nu, men det har inte alltid varit så tidigare", säger Irene Wennemo.

Under långa perioder har offentlig sektors löneökningar varit högre än i industrin, men de senaste två åren har det inte varit så. Det påverkar också situationen, noterar hon.

När det gäller stötestenar inför förhandlingarna lyfter hon fram arbetstidsförkortning och arbetstidsförläggning.

Hon noterar att LO:s kongress lyfte frågan om arbetstidsförkortning - hur den kommer att hanteras vet vi inte, men den frågan upplevs som viktigare, och är en komplicerande faktor.

Socialdemokraterna har också positionerat sig i frågan om arbetstidsförkortning, men Irene Wennemo noterar att det inte hörts så mycket på senare tid.

"Det kan vara så att partiet har tryckt tillbaka. Frågan passar bäst i partssystemet, skulle jag hävda", säger hon.

Enligt Irene Wennemo är läget inför avtalsrörelsen ändå "ganska mycket som vanligt" och hon konstaterar att "det är rimligt att man står en bit ifrån varandra, tanken är ju att man ska närma sig varandra".

"Det är en lite trögare uppgång i ekonomin än man trott tidigare, i Sverige, men även Tysklands besvärliga ekonomiska situation påverkar. De ligger lite före oss i löneförhandlingarna, det kommer man att titta på", säger hon.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.