Nyhet
3 Oct, 2024

EMU: KOMBINERAT PMI (DEF) SJÖNK TILL 49,6 I SEPTEMBER (NY)

Uppdaterad:
3 Oct, 2024

(Tillägg: från stycke fem)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Euroområdets sammanvägda index för industrin och tjänstesektorn, composite, uppmättes till definitiva 49,6 i september, ned från 51,0 från föregående månad.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntades ett index på 48,9.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till definitiva 51,4, från 52,9 föregående månad. Konsensusprognosen väntade 50,5.

Industri-PMI har tidigare visat en nedgång till 45,0 från 45,8 föregående månad.

Det är första gången sedan december 2023 som det samtidigt är kontraktion i de tre största ekonomierna i euroområdet.

Cyrus de la Rubia, chefekonom vid Hamburg Commercial Bank, noterar i en kommentar att vid en första anblick verkar tjänstesektorn hålla sig uppe relativt väl, men bortsett från en mycket hög nivå i Spanien är utvecklingen mindre positiv i de andra större ekonomierna.

I Frankrike har tjänstesektorns aktivitet saktat ner efter effekten av OS, och i Tyskland och Italien har tillväxten nästan stannat av.

"Även om Spanien lyckas undvika att dras ner av sina grannars problem, verkar eurozonens tjänstesektor som helhet vara på väg mot en långsammare tillväxt", sade han.

Det är ännu bara i Tyskland som företagen faktiskt börjat dra ned på personal. Här märks lågkonjunkturen inom tillverkningsindustrin, då företagen inom denna sektor lägger färre beställningar hos tjänstesektorn.

Givet nedgången i industrin är det sannolikt att euroområdets ekonomi endast växte marginellt under tredje kvartalet.

På den positiva sidan har kostnaderna inom tjänstesektorn stigit i den långsammaste takten sedan början av 2021, och inflationen i försäljningspriserna minskar också.

"Med tanke på den övergripande ekonomiska svagheten är detta ett bra argument för att ECB ska sänka räntorna i oktober", sade han.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.