Nyhet
14 Oct, 2024

FED: STÖRRE FÖRSIKTIGHET MED TAKT PÅ RÄNTESÄNKNINGAR - WALLER

Uppdaterad:
14 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Federal Reserve-guvernören Christopher Waller signalerade på måndagskvällen att framtida räntesänkningar kommer att vara mindre aggressiva än 50-punktssänkningen från Fed i september. Detta då ny data signalerar att ekonomin kanske inte saktar ner så mycket som önskat, enligt Fed-chefen.

Det rapporterar CNBC.

Fed-guvernören hänvisade bland annat till den senaste tidens siffror för sysselsättning, inflation, BNP och inkomst med slutsatsen att "datan signalerar att ekonomin kanske inte saktar ner så mycket som önskat".

"Även om vi inte vill överreagera eller ignorera den här datan så ser jag sammantaget att datan säger att penningpolitiken bör fortsätta med större försiktighet när det gäller takten på räntesänkningar än vad som var nödvändigt vid septembermötet," sade Waller i förberedda kommentarer vid en konferens på Stanford University.

I den slutliga revideringen av tillväxten för andra kvartalet höjde det amerikanska handelsdepartementet bruttonationalinkomsten till en ökning på 3,4 procent, en justering på 2,1 procentenheter från den tidigare uppskattningen och närmare i linje med BNP. Sparandekvoten justerades också upp betydligt, till 5,2 procent, enligt CNBC.

"Dessa revideringar tyder på att ekonomin är mycket starkare än vad som tidigare antagits, med få tecken på en större avmattning i den ekonomiska aktiviteten," sade Christopher Waller.

I samband med räntesänkningen i september indikerade Fed ytterligare en halv procentenhets sänkning under 2024, samt ytterligare en procentenhets sänkning under 2025. Christopher Waller ville dock inte förankra sig vid en specifik väg framåt.

"Oavsett vad som händer på kort sikt, så är min grundsyn fortfarande att gradvis sänka styrräntan under det kommande året," sade Waller enligt CNBC.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.