Nyhet
8 Oct, 2024

FED: VÄLAVVÄGD BANA FÖR UNDVIKA OÖNSKAD AVMATTNING – KUGLER

Uppdaterad:
8 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fed-guvernören Adriana Kugler anser att centralbanken bör fokusera på att nå 2-procentsmålet, men genom ett balanserat tillvägagångssätt som undviker en oönskad avmattning i sysselsättningen och den ekonomiska tillväxten.

Det rapporterar Bloomberg News.

"Även om jag anser att fokus bör förbli på att fortsätta att få ner inflationen till 2 procent, stöder jag att flytta uppmärksamheten till sysselsättningssidan av FOMC:s dubbla mandat också", sade Kugler.

Hon sade att fredagens jobbrapport var mycket välkommen och visade på en stadig jobbtillväxt. Inbromsningen på arbetsmarknaden har visserligen startat enligt flera indikatorer, men Fed tittar på trender och inte enskilda data.

Hon upprepade att hon "starkt stödde" FOMC:s beslut förra månaden att sänka styrräntan med 50 punkter.

Kugler sade att hon skulle stödja ytterligare sänkningar "om framstegen med inflationen fortsätter som jag förväntar mig", även om hon pekade på ett antal riskfaktorer.

"Jag följer noga de ekonomiska effekterna av orkanen Helene och från geopolitiska händelser i Mellanöstern, eftersom dessa kan påverka USA:s ekonomiska utsikter", sade hon.

"Om nedåtriskerna för sysselsättningen eskalerar kan det vara lämpligt att snabbare övergå till en neutral penningpolitik", tillade hon.

Men om utvecklingen mot att nå 2-procentsmålet avstannar kan det vara lämpligt att bromsa takten i räntesänkningarna, sade hon.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.