Nyhet
22 Apr, 2024

FÖRSVAR: MILITÄRA UTGIFTER ÖKADE 7% UNDER 2023 - SIPRI

Uppdaterad:
22 Apr, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De globala försvarsutgifterna ökade med reala 7 procent till 2.443 miljarder dollar under 2023 jämfört med 2022, den största årliga ökningen sedan 2009.

Det skriver forskningsinstitutet Sipri i en rapport på måndagen.

USA, Kina och Ryssland står för de största militära utgifterna. Ryssland ökade sina utgifter med 24 procent till 109 miljarder dollar, medan USA ökade sina med 2 procent till 916 miljarder dollar.

Nato-länder står för cirka 55 procent av de totala militära utgifterna globalt. De flesta europeiska Nato-länder ökade sina utgifter. Sipri konstaterar att kriget i Ukraina fundamentalt har ändrat utsikterna i dessa länder och att riktmärket om att lägga 2 procent av BNP på försvaret nu ses som ett golv snarare än ett mål att nå.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.