Nyhet
3 Oct, 2024

FRAKT: BIDEN PRESSAR REDERIER FÖR ATT STOPPA STREJKEN - BN

Uppdaterad:
3 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA:s president Joe Biden sätter press på containerrederierna för att få ett slut på den sedan i tisdags pågående hamnstrejken på USA:s öst- och sydkust, rapporterar Bloomberg News.

President Joe Biden menar att det är dags för containerrederierna att återvända till förhandlingsbordet för att nå fram till en lösning med hamnarbetarfacket ILA, sade han enligt mediet.

Kommentarerna ska ha fällts i samband med en resa till de sydöstra delstaterna i landet, där orkanen Helene har härjat och i vissa områden orsakat svåra skador och dödsfall. Joe Biden riktade in sig på den humanitära och ekonomiska kris som för närvarande påverkar befolkningen i det berörda området.

"Det sista vi behöver ovanpå detta är en mänskligt orsakad katastrof: Det som pågår i hamnarna", sade han.

Joe Biden kritiserade därefter rederierna direkt, som enligt honom har tjänat stora summor och som han nu bär ansvaret för att återuppta förhandlingarna med hamnarbetarna.

Hamnarbetarna gick alltså ut i strejk i tisdags, i samband med att deras sexåriga kollektivavtal löpte ut. Nu kräver de framför allt högre löner och löften om att de inte kommer att ersättas av automatisering.

Några av rederierna, företrädda av arbetsgivarorganisationen United States Maritime Alliance (USMX) är danska Maersk, tyska Hapag-Lloyd, franska CMA CGM, taiwanesiska Evergreen och Yang Ming Marine samt sydkoreanska HMM.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.