Marknadskommentar
3 Oct, 2024

BÖRSEN: INLEDER NED, STORA ENSO LYFTER SKOGSSEKTORN, OMXS30 -0,4%

Uppdaterad:
3 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades svagt nedåt i den inledande handeln på torsdagen. Volvo lyfte efter stark ACT-statistik medan Stora Enso, som ska sälja stora skogstillgångar i Sverige, lyfte hela skogssektorn.

Omkring klockan 9.30 hade OMXS30 tappat 0,4 procent till 2.610. Samtidigt var tyska DAX-index ned 0,7 procent medan CAC40 i Paris var ned ungefär lika mycket.

Inom det svenska storbolagsindexet var Volvo upp nära 2 procent mot strömmen efter att ACT-statistik visat att orderingången för tunga lastbilar på den nordamerikanska marknaden var 37.000 enheter i september, vilket är (justerat för säsongseffekter) i det närmaste en fördubbling mot föregående månad.

"Vi hade räknat med en ökning till cirka 28.000 enheter. Datapunkten är positiv för industrin då september typiskt sett är den första indikationen på efterfrågan inför 2025", skrev Ålandsbanken i sitt morgonbrev. Även Traton var upp med 1,9 procent.

Skogskoncernen SCA, med stora skogsinnehav, steg 0,8 procent. I sektorn noteras att Stora Enso förbereder sig för att sälja cirka 12 procent av sina skogstillgångar i Sverige på totalt 1,4 miljoner hektar.

Stora Enso har inlett arbetet med att implementera en ny legal struktur för sina svenska skogstillgångar för att underlätta en eventuell försäljning. Aktien ökade 3,6 procent. I sektorn sågs även Holmen upp med 1,1 procent.

Råoljepriserna var upp på torsdagsmorgonen i spåren av fortsatta geopolitiska spänningar i Mellanöstern. Oljebolaget Ipco steg ytterligare något efter onsdagens 5-procentiga uppställ.

Miljöteknikbolaget Insplorion rusade nära 70 procent efter ett pressmeddelande om att bolaget, tillsammans med Saab, ska möta en förfrågan från en aktör i flygindustrin som avser välja partners för flerårig utveckling inom vätgasdetektion. Något ordervärde eller ekonomisk vinning för Insplorion nämns inte i pressmeddelandet.

Pareto Securities har inlett bevakning av Paradox med rekommendation köp och riktkurs 280 kronor. Gamingbolagsaktien steg 1 procent.

JP Morgan har gjort en genomgång av nordiska storbanker och justerat ned riktkurserna på vissa, däribland SEB och Swedbank. SEB sänks till 127 kronor, från 130 kronor med rekommendationen undervikt medan Swedbank sänks till 195 kronor, från 200 kronor. Rekommendationen för Swedbank är neutral. SEB tappade 0,6 procent medan Swedbank var ned 1,1 procent.

Bufab var upp 1 procent efter att ABG inlett bevakning av bolaget med en köprekommendation medan Telia var ned 0,8 procent efter att ha sänkts till sälj av samma analyshus.



Graf: OMXS30 på torsdagen den 3 oktober.

image

Källa: Infront.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.