Nyhet
8 Oct, 2024

KINA: VÄNTAS NÅ TILLVÄXTMÅLET I ÅR, AVVAKTAR MER STIMULANSER

Uppdaterad:
8 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kina väntas nå tillväxtmålet i år, men avvaktar med mer omfattande nya stimulanser.

Det var budskapet från statliga National Development and Reform Commission, NDRC, vid en pressträff på tisdagen, rapporterar Financial Times.

Zheng Shanjie, chef för NDRC, sade att de fortsatt har "fullt förtroende" för att ekonomin kan nå målet om en BNP-tillväxt på cirka 5 procent i år.

Myndigheterna kommer att frontladda emissioner på 200 miljarder yuan från nästa års budget för investeringar. De ska även prioritera konsumtion och öka den inhemska efterfrågan.

Marknaden var dock besviken över bristen på nya finanspolitiska stimulanser, och börserna sjönk.

"Det är detta som händer när du föder ett monster. Varje dag måste du öka mängden mat eller så kommer det att vända sig emot dig", sade Alicia Garcia-Herrero på Natixis.

Chi Lo på BNP Paribas sade att "kärnstimulanserna" som marknaden hoppats på inte fanns med där i dag.

"Det finns inte tillräckligt med övertygelse om att Kinas myndigheter kommer fram med tillräckligt kraftfulla budgetutgifter, tillsammans med penningpolitiska lättnader, för att får systemet ut ur mörkret", sade Chi Lo.

Världsbanken förväntar sig samtidigt att Kinas ekonomiska tillväxt kommer att försvagas ytterligare 2025, trots den temporära skjutsen som stimulansåtgärderna ger ekonomin. Det är något som befaras anstränga regionen och närstående ekonomier, skriver Bloomberg News.

Kinas tillväxt förväntas sjunka till 4,3 procent nästa år från 4,8 procent för 2024, skriver världsbanken i sitt halvårsvisa rapport.

Detta kommer resultera i att tillväxten i Östasien och Stillahavsområdet, vilket innefattar bland annat Indonesien, Australien och Sydkorea, kommer att sjunka från nuvarande 4,8 procent till 4,4 procent 2025.

"I tre decennier har Kinas tillväxt spillt över på ett fördelaktigt vis till sina grannar, men storleken på den drivkraften minskar nu", uppgav Världsbanken på tisdagen.

"Nyligen signalerat finanspolitiskt stöd kan lyfta den kortsiktiga tillväxten, men den långsiktiga tillväxten kommer att vara beroende av djupare reformer", fortsatte de.

Kina hade satt ett tillväxtmål på cirka 5 procent i år, ett mål som i augusti såg att vara utom räckhåll på grund av låg konsumtion och en krisande fastighetsmarknad.

I slutet av september introducerade kinesiska myndigheterna en uppsjö av stimulanspaket med fokus på penningpolitiken. Förväntningarna ökar nu på mer finanspolitiskt stöd för att öka konsumtionen, återställa förtroendet och få fart på ekonomin.

Världsbankens tillväxtprognos för Kina i år ligger i linje med uppskattningarna i en Bloomberg-enkät, men prognosen för 2025 är något lägre än medianen på 4,5 procent.

Världsbanken varnar för att skiftande handels- och investeringsflöden samt ökad global politisk osäkerhet kan påverka Östasien och Stillahavsområdet negativt, utöver den avmattade tillväxten i Kina.

Även om handelsspänningar mellan USA och Kina har öppnat möjligheter för länder som Vietnam, finns det tecken på att strängare ursprungsregler och exportrestriktioner begränsar dessa länders roll i handelssystemet.

Världsbanken pekar även ut ny teknik som AI som något som påverkar regionens arbetsmarknader. Eftersom manuellt arbete dominerar, är färre jobb hotade av AI än i utvecklade ekonomier, men regionen riskerar också att missa vinsterna med AI.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.