Laddar annons
Nyhet
17 Oct, 2024

LAGARDE: SER INTE ATT VI GÅR MOT RECESSION I EUROOMRÅDET

Uppdaterad:
17 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vi ser inte att vi går mot en recession i euroområdets ekonomi, vi ser fortsatt en mjuklandning.

Det sade ECB-chefen Christine Lagarde vid torsdagens presskonferens.

Även om det går trögt för ett enskilt land, även om det är stort, ser de inte en recession i euroområdet, tillade hon.

Som svar på en fråga om hon öppnat dörren för en ny sänkning vid mötet i december svarade ECB-chefen:

"Jag öppnade inte dörren för någonting, vi kommer att titta på data och vara databeroende... Vi kommer att besluta vad som är den bästa räntan, hastigheten, hur djupt vi behöver gå för att få tillbaka inflationen till vårt mål."

Hon sade också att de inte har "brutit nacken" av inflationen ännu, men att de är på väg att göra det.

Penningpolitiken är fortfarande stram och kommer att vara det tills de är säkra på att de når målet.

Lagarde sade vidare att de är bekymrade över konflikten i Mellanöstern, speciellt dess påverkan på handel och priset på oljan.

Hon sade också att vad som kommer att hända i Kina kommer att vara en indikator på efterfrågan på råvaror. De tittar på alla sådana saker som kan påverka inflationen.

ECB-chefen noterade att de fick rätt mycket data mellan augusti- och septembermötena, och sade att "alla" blev lite överraskade över nedgången i inflationen.

De vet att euroområdet de kommande tre månaderna kommer att ha högre inflation, på grund av baseffekter, så man bör inte dra förhastade slutsatser, sade hon.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.