Laddar annons
Marknadskommentar
17 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR UPP, ECB SÄNKTE SOM VÄNTAT

Uppdaterad:
17 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna steg och dollarn stärktes på positiva USA-data på torsdagen, samtidigt som ECB sänkte räntan som väntat. Börserna var övervägande upp.

Detaljhandeln i USA steg 0,4 procent i september jämfört augusti, över väntade 0,3 procent. Exklusive bilar steg handeln 0,5 procent, över väntade 0,1 procent.

Nyanmälda arbetslösa sjönk samtidigt med 19.000 till 241.000 förra veckan, under väntade 260.000. Fyraveckorssnittet steg ändå till 236.250.

Annan data visade att Philadelphia Fed index steg till 10,3 i oktober, över väntade 3,0, medan industriproduktionen sjönk lite mer än väntat.

Den tvååriga amerikanska statsobligationen steg 4 punkter till 3,98 procent efter statistiken. Dollarn stärktes ytterligare till 1:0820 mot euron och 149:90 mot yenen, med dollarindex upp till 103,72.

Dollarn har de senaste dagarna också fått skjuts av förväntningarna om att Donald Trump ska vinna presidentvalet, vilket antas leda till högre inflation och högre räntor, det som brukar benämnas "Trump trade".

Bettingmarknaderna har dragit upp förväntningarna om en Trump-seger, även om läget i opinionsmätningarna fortsatt är jämnt i nyckeldelstaterna. Tidigare i veckan upprepade Trump sina protektionistiska intentioner, och talade om tullar som det "vackraste ordet i ordboken".

Europaräntorna visade små nettoförändringar under dagen.

Definitiva september-KPI sjönk till 1,7 procent från 2,2 procent i augusti, medan kärninflationen sjönk till 2,7 från 2,8 procent. Det förra var nedreviderat med 0,1 procentenheter.

Tjänsteinflationen sjönk till 3,9 från 4,1 procent.

ECB noterade att disinflationsprocessen fortsätter och att inflationen väntas nå målet under nästa år, samtidigt har tillväxten överraskat på nedsidan. Det ledde till att de som väntat sänkte depositräntan med 25 punkter till 3,25 procent.

ECB-rådet kommer att hålla räntorna tillräckligt restriktiva så länge som det krävs för att uppnå målet, fortsätta att vara databeroende och agera från möte till möte, och upprepade att de inte har någon förutbestämd bana.

"Sänkningen är betydande utifrån det faktum att ECB har snabbat på sin lättnadscykel med sänkningar två möten i rad. Samtidigt fortsätter ECB att undvika guidning och åtar sig ingen särskild räntebana. Det är rimligt givet den stora osäkerheten framöver. Men det finns utsikter för att dagens beslut innebär en vändning mot en snabbare normalisering av penningpolitiken", skrev Deutsche Bank i en kommentar.

ECB-chefen Christine Lagarde sade vid pressträffen att alla data sedan senaste mötet för fem veckor sedan pekar nedåt, vilket gör dem mer övertygade om disinflationsprocessen. De var också eniga om 25 punkter och kommer ha mer data i december.

I Kina presenterades nya åtgärder för att stötta fastighetsmarknaden, men de sågs av bedömare mer som just stötta än lyfta och börserna var vid stängning överlag ned.

Australiendollarn fick initialt stöd efter relativt starka jobbdata för september, som minskar förväntningarna om att centralbanken (RBA) ska sänka styrräntan i december.

Svenska räntor visade också små förändringar medan kronan tappade 6 öre till 10:51 mot dollarn och 1 öre till 11:39 mot euron.

Hans Lindberg presenterade resultatet av översynen av överskottsmålet, vilket landade i att det överges till förmån för ett balansmål. Sex av åtta riksdagspartier ställde sig bakom detta, medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet i stället förordade ett underskottsmål. Skuldankaret på 35 procent av BNP bibehålls.

SEB noterade att trots en redan låg skuld så har politikerna en fortsatt mycket försiktig inställning till de offentliga finanserna och lyfter fram behovet av buffertar vid en mer allvarliga ekonomisk kris.

"Det reviderade målet är ingen betydande game changer för varken den framtida trenden i den offentliga skulden eller finanspolitiken på kort sikt", skrev SEB.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.