Nyhet
13 Sep, 2024

MAKRO: NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA

Uppdaterad:
13 Sep, 2024

LÖRDAG DEN 14 SEPTEMBER

=======================

- Kina: Industriproduktion, detaljhandel augusti kl 11.00

Augustistatistiken väntas visa att ökningstakten för industriproduktionen dämpades till 4,8 procent, från 5,1 procent i juli. Detaljhandeln väntas samtidigt ha dämpats från 2,7 till 2,5 procent.


TISDAG DEN 17 SEPTEMBER

=======================

- Tyskland: ZEW-index september kl 11.00

Efter en toppnotering på 47,5 i juni har detta index över sentimentet bland finansanalytiker sjunkit snabbt, till 19,2 i augusti. Nu pekar konsensusprognosen mot en fortsatt nedgång i september, till 18,6.


- USA: detaljhandel augusti kl 14.30

I juli ökade detaljhandeln 1,0 procent, den största ökningen sedan i januari 2023, med stöd framför allt av stark bilförsäljning. Exklusive bilar ökade försäljningen 0,4 procent i juli. I augusti väntas den totala försäljningen nu ha ökat 0,2 procent, och 0,3 procent exklusive bilar.


ONSDAG DEN 18 SEPTEMBER

=======================

- SCB: arbetslöshet augusti kl 8.00

I juli steg den säsongsjusterade arbetslösheten till 8,6 procent, från 8,2 procent i juni. Enligt Infronts prognosenkät väntar ekonomer nu en nedgång till 8,5 procent i augusti.

I den penningpolitiska uppdateringen i augusti noterade Riksbanken att utvecklingen på arbetsmarknaden är dämpad, men även att statistiken under sommarmånaderna bör tolkas med försiktighet.

"Arbetsmarknadsindikatorer talar för en fortsatt relativt svag utveckling på arbetsmarknaden den närmaste tiden, men arbetslösheten väntas inte stiga mycket mer", skrev Riksbanken.


- Storbritannien: KPI augusti kl 8.00

I juli sjönk KPI 0,2 procent jämfört med i juni, men inflationstakten steg ändå till 2,2 procent, från 2,0 procent i maj och juni, och den nivån väntas ha bestått även i augusti.


- Fed: räntebesked, nya prognoser kl 20.00

Att styrräntan nu ska sänkas för första gången sedan 2020 har varit klart länge, men osäkerheten har varit stor om huruvida Fed väljer att inleda med en "normal" sänkning med 25 punkter eller om de kommer att välja en större, med 50 punkter.

Efter att KPI-data för augusti, den 11 september, visat att höga boendekostnader pressat upp kärnpriserna något mer än väntat tycktes marknaden i stort sett ha bestämt sig för att det blir 25 punkter. Men när PPI-data för samma månad, den 12 september, indikerade att kärninflationen enligt Feds föredragna PCE-mått var fortsatt mild skruvades förväntningarna om en 50-punkterssänkning åter upp.

När sedan Feds förre New Yorkchef, William Duldey, sade att han ser starka skäl för en 50-punktersänkning, och Wall Street Journals Fed-reporter Nick Timiraos skrev en artikel om att valet mellan 25 och 50 punkter blir ett svårt beslut, började marknadens förväntningar åter väga nästan jämnt mellan -25 och -50 punkter.

"Så om prissättningen ligger kvar där den står just nu blir detta det första mötet på åratal där det råder riktig osäkerhet om räntebeslutet", noterade Deutsche Bank i ett kundbrev på fredagsmorgonen.

Fed-ledamöterna ska också publicera nya prognoser i samband med räntebeskedet, och en vanlig bedömning bland ekonomer är nu att medianprognosen kommer att indikera att räntan kan sänkas med totalt 75 punkter i år (inklusive september). I juni var medianprognosen att räntan bara skulle sänkas med 25 punkter i år.




TORSDAG DEN 19 SEPTEMBER

========================

- Regeringen: presenterar höstbudget kl 8.00

Nu när inflationen har bekämpats har finansminister Elisabeth Svantesson meddelat att regeringen kan börja föra en mer expansiv finanspolitik. För budgetåret 2025 ska 60 miljarder kronor läggas på ofinansierade reformer och en stor del av förslagen har som vanligt redan presenterats vid pressträffar med företrädare för regeringspartierna och Sverigedemokraterna.

Bland förslagen finns ett nytt jobbskatteavdrag och sänkt skatt för pensionärer, skattefritt sparande på ISK-konton i ett första steg upp till 150.000 kronor, sänkt skatt på bensin och diesel, mer pengar till rättsväsendet och till hälso- och sjukvården.


- Norges Bank: räntebesked kl 10.00

Vårt grannlands centralbank är nu en av få i västvärlden som ännu inte har börjat lätta på den penningpolitiska bromspedalen, och inte heller vid detta möte väntas någon första räntesänkning.

"Återigen, beslutet verkar klart: policyräntan kommer att förbli oförändrad på 4,50 procent, konsistent med junistrategin. Men uppmärksamheten kommer att riktas mot de uppdaterade prognoserna – och i synnerhet räntebanan", skriver Marius Gonsholt Hov, chefekonom på Handelsbanken Oslo i ett kundbrev.

Han räknar med att räntebanan kommer att justeras ned något, "Men troligen mycket mindre än vad marknaden har prisat in".

"Vi tror att en första sänkning inte kommer att speglas i räntebanan förrän i mars nästa år", fortsätter Gonsholt Hov.



- BOE: räntebesked kl 13.00

Efter att Bank of England som väntat sänkte styrräntan en första gång, med 25 punkter till 5,00 procent, i början av augusti var beslutet inte oväntat oenigt. Fyra av den penningpolitiska kommitténs (MPC) nio ledamöter reserverade sig och ville lämna räntan oförändrad.

MPC påpekade i pressmeddelandet i augusti att penningpolitiken kommer att behöva vara "restriktiv tillräckligt länge".

"Kommittén fortsätter att noggrant övervaka riskerna för att inflationen håller i sig och kommer att besluta om lämplig grad av penningpolitisk restriktivitet vid varje möte", skrev MPC i augusti.

ING Economics noterar i ett kundbrev att en fortsatt förhöjd tjänsteinflation gör att Bank of England går försiktigt fram med räntesänkningarna, vilket talar för oförändrad ränta nu.

"Men det kan börja ändras, med antagande om att tecknen på lägre pris/löneförväntningar börjar visa sig i den officiella statistiken", skriver ING Economics


FREDAG DEN 20 SEPTEMBER

=======================

- Japan: KPI augusti kl 1.30

Bank of Japans mått på kärninflationen, KPI exklusive färska livsmedel har stigit tre månader i rad, till 2,7 procent i juli, och väntas nu ha stigit ytterligare något, till 2,8 procent.

Enligt det internationellt sett vanligare måttet, KPI exklusive livsmedel och energi, har kärninflationen varit mer dämpad de senaste månaderna, ner till 1,9 procent i juli från 2,1 procent i juni.


- BOJ: räntebesked kl 6.00

Flera BOJ-ledamöter har den senaste tiden argumenterat för att räntan kommer att behöva höjas på nytt, men efter den kraftiga marknadsturbulensen i spåren på räntehöjningen den 31 juli finns inga förväntningar om en ny åtstramning redan nu.

Bloomberg News rapporterade den 10 september, med hänvisning till personer med insyn, att BOJ-ledamöterna inte ser något behov av att höja styrräntan på nytt redan nu.

Marknadsturbulensen efter juli-höjningen har dock så här långt inte ändrat bedömningen om de ekonomiska utsikterna i prognosen i juli. Därmed är dörren fortsatt öppen för en ny höjning senare i år eller början av 2025.

Men sannolikheten för att USA-ekonomin kan utvecklas svagare än väntat är en faktor som bevakas, och ledamöterna lär därmed hålla noga koll på Federal Reserves räntebesked och nya prognoser, som kommer endast timmar innan Bank of Japan inleder sitt tvådagarsmöte.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.