Nyhet
4 Oct, 2024

MAKRO: NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA

Uppdaterad:
4 Oct, 2024

MÅNDAG DEN 7 OKTOBER

====================

- Kantar Prospera: inflationsförväntningar kl 8.00

Stabila inflationsförväntningar runt målet har varit en stöttande faktor för Riksbanken att våga gå snabbare fram med räntesänkningarna, vilket indikerades i protokollet från det senaste mötet.

Denna enkät är den lilla hos penningmarknadens aktörer. I september sjönk de ettåriga förväntningarna till 1,7 procent för KPIF-inflationen, men låg kvar på 1,8 respektive 2,0 procent för de två och femåriga. De långsiktiga förväntningarna har legat på eller en tiondel över målet det senaste året.


- Tyskland: industriorder augusti kl 8.00

Orderingången ökade 2,9 procent i juli men det berodde på "stororder" (flyg) och exklusive denna faktor var det en nedgång med 0,4 procent.


TISDAG DEN 8 OKTOBER

====================

- SCB: KPI (prel) september kl 8.00

Första publiceringen av "snabb-KPI" som kommer fem arbetsdagar före ordinarie publicering, men som väntas ligga nära det senare utfallet.

I augusti överraskade KPIF-inflationen på nedsidan drivet av lägre energipriser, och nu väntas en ny nedgång till 1,1 procent från 1,2 procent. Kärninflationen väntas samtidigt sjunka till 1,9 procent från 2,2 procent.

Riksbankens senaste prognos från september spådde 1,0 respektive 1,9 procent. Detta blir det sista KPIF-utfallet innan nästa direktionsmöte i november, där flera bedömare nu ser en räntesänkning med 50 punkter.


- Tyskland: industriproduktion augusti kl 8.00

I juli sjönk produktionen med 2,4 procent, efter en uppgång med 1,7 procent månaden före.


- USA: NFIB småföretagssentiment september kl 12.00

Tidigare en bra indikator på företagens prisplaner, men nu också intressant utifrån det generella konjunkturläget, och hur snabb inbromsningen kan bli. Indexet steg kontinuerligt sedan april men föll tillbaka i augusti.


ONSDAG DEN 9 OKTOBER

====================

- Nya Zeeland: räntebesked kl 3.00

Centralbanken, RBNZ, startade sin sänkningscykel med 25 punkter till 5,25 procent i augusti. De talade då om att gå försiktigt fram, men en rad indikatorer pekar mot en snabbare inbromsning i ekonomin, och fallande inflation, vilket gör att många bedömare nu ser en 50-punkterssänkning vid detta möte.


- FED: protokoll från mötet den 18/9 kl 20.00

Vid mötet sänkte Fed räntan med 50 punkter, vilket var mer än vad många bedömare väntat sig. Fed-chefen Jerome Powell sade vid pressträffen att sänkningen speglade det ökade förtroendet för ett utrymme att stötta arbetsmarknaden, och att nya data sedan julimötet talade för en större sänkning.



TORSDAG DEN 10 OKTOBER

======================

- SCB: BNP-indikator augusti kl 8.00

Den svenska återhämtningen har hittills varit trög. BNP sjönk med 0,3 procent under andra kvartalet och BNP-indikatorn för juli minskade med 0,8 procent från föregående månad. Många bedömare ser en uppgång framöver när konsumtionen tar fart.


- USA: KPI september kl 14.30

Augustiutfallet låg rätt nära förväntningarna, även om kärn-KPI var lite högre än väntat i månadstakt. Totalt sett var det ett tecken på att disinflationen fortsätter och att fokus mer kan riktas mot arbetsmarknaden.

Commerzbank ser en uppgång med 0,1 procent för KPI och 0,2 procent för kärn-KPI under månaden, ned från 0,2 respektive 0,3 procent i augusti. Bensinpriserna sjönk vilket drar ned totala KPI.

KPI-utfallet väntas alltså inte vara särskilt anmärkningsvärt.

"Å ena sidan bör det bekräfta trenden av ett långsamt fallande inflationstryck, å andra sidan väntas det inte vara exceptionellt lågt… I slutändan kommer Fed känna sig mer berättigade i att sänka räntan utifrån utfallet", skrev de.



- ECB: protokoll från policymötet 12/9 kl 13.30

ECB sänkte som väntat räntan med 25 punkter vid mötet, till 3,50 procent, då de nya inflationsprognoserna bekräftade de tidigare utsikterna. ECB-chefen Christine Lagarde sade då att de inte åtar sig någon bestämd räntebana framöver, och att de fortsatt ska bevaka utvecklingen i tjänsteinflationen.

Hon noterade att det var relativt kort tid till nästa möte och att de skulle ha mer data i december, men sedan dess har flera konjunkturindikatorer pekat nedåt och förväntningarna är nu att ECB sänker med 25 punkter igen redan i oktober.


FREDAG DEN 11 OKTOBER

=====================

- USA: Michiganindex (prel) oktober kl 15.45

Konsumentförtroendet har stigit två månader i rad med såväl förbättrat nuläge som utsikter. Inflationsförväntningarna har samtidigt sjunkit på ett års sikt, men varit i stort stabila på fem års sikt.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.