Laddar annons
Nyhet
18 Oct, 2024

MAKRO: NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA

Uppdaterad:
18 Oct, 2024

TISDAG DEN 22 OKTOBER

=====================

- IMF: global konjunkturprognos kl 15.00

I juli lämnades den globala BNP-prognosen för i år oförändrad på 3,2 procent, medan prognosen för 2025 drogs upp 0,1 procentenhet till 3,3 procent.

IMF-chefen Kristalina Georgieva noterade inför IMF:s årsmöte att den globala inflationsvågen slagit till reträtt utan recession och stora jobbförluster. Fortsatt hög prisnivå, geopolitisk osäkerhet och hög skuldsättning är dock faktorer som dämpar stämningen.


ONSDAG DEN 23 OKTOBER

=====================

- BOC: räntebesked kl 15.45

Har sänkt räntan med 25 punkter vid tre tillfällen sedan juni, men väntas nu öka till 50 punkter vid detta möte enligt en Reuters-enkät.

KPI-inflationen sjönk mer än väntat i september, vilket tillsammans med en dämpning i ekonomin talar för ett större steg. Ihållande kärninflation och en relativt stark arbetsmarknad gör ändå att beslutet inte är självklart.


TORSDAG DEN 24 OKTOBER

======================

- EMU: PMI (prel) oktober kl 10.00

I september sjönk det kombinerade PMI till 49,6 från 51,0 i augusti. Industri-PMI sjönk till 45,0 och tjänste-PMI till 51,4.

Den oroväckande dämpningen i aktiviteten var en faktor för ECB att sänka räntan igen redan i oktober, och ökar även intresset för oktober-PMI.

Commerzbank tror att det kombinerade PMI sjunker marginellt till 49,5.

De noterar att det finns flera skäl till att euroområdet ska återhämta sig: lägre räntor, dämpade energipriser och högre reallöner.

"Men även om det finns mycket som tyder på att ekonomin kommer att återhämta sig, är den exakta tidpunkten fortfarande osäker på grund av de långa och varierande fördröjningarna mellan förändringar i ekonomiska förhållanden och faktisk ekonomisk utveckling. Frågan om huruvida vändningen till det bättre kommer snabbt eller om det tar lång tid kan därför bara besvaras av företagen", skriver de.


Det är därför stämningsindikatorer spelar en ännu större roll i bedömningen av de kortsiktiga utsikterna än vanligt.


- USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

Fått ökad uppmärksamhet efter den starka jobbrapporten för september. Förra veckan sjönk antalet nyanmälda arbetslösa till 241.000, men fyraveckorssnittet fortsatte upp.


- USA: PMI (prel) oktober kl 15.45

Kombinerade PMI sjönk till 54,0 i oktober från 54,6 föregående månad, med industri-PMI ned till 47,3 och tjänste-PMI ned till 55,2.


FREDAG DEN 25 OKTOBER

=====================

- Tyskland: IFO-index oktober kl 10.00

IFO-index sjönk till 85,4 i september från 86,6 i augusti, femte månaden i rad med nedgång.


- USA: Michiganindex (def) oktober kl 16.00

Index sjönk preliminärt till 68,9 i oktober från 70,1 i september. Inflationsförväntningarna steg på kort men sjönk på lång sikt.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.