Press
2 Oct, 2024

Medimi AB tecknar avsiktsförklaring avseende förvärv av norska MedThings AS

Uppdaterad:
2 Oct, 2024

Medimi AB (publ) ("Medimi" eller "Bolaget") meddelar att Bolaget har ingått ett Letter of Intent (LOI) med avsikt att förvärva MedThings AS ("MedThings"), ett norskt bolag verksamt inom digital läkemedelshantering, genom en apportemission av nyemitterade aktier. MedThings tillhandahåller en innovativ teknik för att förbättra vård och övervakning. Affären ger strategiska fördelar och innebär betydande synergier för ökad försäljning, tillväxt och effektivitet.

Genom ett avtal med Dignio AS ("Dignio") befinner sig MedThings för närvarande i lanseringsfasen av e-dosetten Mobili ("Mobili") och introducerar de första enheterna på den norska marknaden. Avtalet med Dignio som tecknats på tre år bedöms vara värt 20 MSEK per år vid full implementering och skapar en stark grund för en fortsatt positiv utveckling.

"Medimi och MedThings delar samma vision om att göra medicinhanteringen bättre och säkrare för patienter genom användandet av innovativa lösningar. Genom konsolideringen når vi en större målgrupp och skapar ett starkare erbjudande", säger Johan Wiesel, vd på Medimi.

Betydande synergier på både intäkts- och kostnadssidan

Affären ökar möjligheterna att introducera produkterna på de marknader där respektive bolag har en stark position, vilket skapar förutsättningar för att öka omsättningen snabbare.

MedThings samarbetsavtal med Dignio, det marknadsledande norska hälsoteknologiföretaget, skapar möjligheter att nå ut till cirka 200 norska kommuner och andra hälsoverksamheter. MedThings har en tydlig plan för att etablera sig på övriga nordiska marknader och uppnå fortsatt stark tillväxt de kommande åren. Verksamheten bedrivs kostnadseffektivt, och baserat på den planerade utrullningstakten förväntas MedThings nå positivt rörelseresultat före avskrivningar senast 2027.

"Mobili är en e-dosett framtagen för att vara användarvänlig och möta de flesta patienters behov och enkel att ta med sig. Den är utvecklad för att fungera smidig mellan patient och hälsoföretagen, då säker och trygg medicinhantering är viktig" säger MedThings grundare och vd Bjørn Toreid.

Genom förvärvet bedöms Bolaget kunna öka sin totala omsättning avsevärt, med betydande intäkter från MedThings verksamhet tillsammans med Medimis mål att växa i genomsnitt minst 50 procent per år under kommande åren.

Förvärvet möjliggör att resurser kan utnyttjas mer effektivt genom sammanslagning av operationell verksamhet, utveckling och stödfunktioner. Förvärvet skapar därutöver förutsättningar för en finansiellt starkare enhet med ett attraktivt erbjudande till kapitalmarknaden.

Kommande steg i förvärvet

Förvärvet av MedThings avses genomföras genom att aktieägarna i MedThings, i en riktad emission, erbjuds nyemitterade aktier i Medimi motsvarande värde på 68,9 MSEK. Styrelserna i Medimi och MedThings har värderat den gemensamma verksamheten till 97 MSEK, fördelat med 71 procent på MedThings och 29 procent på Medimi. Före slutförande av förvärvet kommer sedvanlig due diligence att genomföras.

Genomförandet av affären förutsätter även beslut på en extra bolagsstämma i Medimi, samt att eventuella myndighetsgodkännanden erhålls. Ytterligare information om affären kommer att kommuniceras fortlöpande. Ambitionen är att affären slutförs senast i starten av december 2024.

Medimi kommer bjuda in till ett digitalt informationsmöte under nästa vecka för att informera ytterligare kring affären och svara på frågor.

Denna information är sådan som Medimi AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014).

För ytterligare information

Vd Johan Wiesel
Mail johan.wiesel@medimiab.com

Mobil +46 (0)76 117 97 93

Om MedThings AS

MedThings vision är att öka patientsäkerheten och livskvaliteten för de som är i behov av läkemedel genom trygg och säker medicinering. Baserat på många års erfarenhet av nationell och internationell läkemedelsstyrning har företaget utvecklat e-dosetten Mobili. Mobili är en portabel läkemedelsdispenser med moderna funktioner. Nyckeln i lösningen är den roterbara kassetten som säkerställer rätt medicin och rätt dos. MedThings är ett norskt onoterat bolag med 20 aktieägare, baserat i Fredrikstad. Bolaget består i dagsläget av fyra anställda personer, samt flera engagerade konsulter och rådgivare med hög kompetens. Under senaste räkenskapsåret, 2023 omsatte MedThings 20 000 NOK, hade årsresultat på -948 123 NOK och omsättningstillgångar per den 31/12 2023 på 2 613 539 NOK.

För mer info www.medthings.no

Om Medimi AB

Medimi AB utvecklar lösningar som ger vårdtagare och personal trygg och effektiv läkemedelshantering. Våra lösningar omfattar hela kedjan, från läkare till dispensering i hemmet. Produkterna ligger i teknisk framkant och är utvecklade för integrering i IT-miljöer. Bolaget är noterat på Spotlight Stockmarket och har sitt säte i Lund.

För mer information, besök www.medimiab.com

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.