Marknadskommentar
18 Sep, 2024

NEW YORK: VOLATILT EFTER FEDS DUBBELSÄNKNING, S&P 500 -0,3%

Uppdaterad:
19 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna handlades volatilt på onsdagskvällen efter att Fed överraskat med en dubbelsänkning av styrräntan.

Det breda S&P 500-indexet var ned 0,3 procent till 5.618, motsvarande en rörelse på 0,2 procent räknat från svensk börsstängning, samtidigt som Nasdaq Composite såg en lika stor rörelse till 17.573. Även Dow Jones backade så mycket, till 41.503.

Det var ovisst inför Feds räntebesked. Å ena sidan låg analytikernas förväntningar på en 25-punktersänkning, medan marknaden i stället prissatte en större sannolikhet för en dubbelt så stor sänkning.

I samband med räntebeskedet gav centralbanken prognoser och bland dessa indikerade medianränteprognosen för det innevarande året sänkningar på 50 punkter. Spridningen mellan ledamöternas prognoser är dock stor – vissa ser endast en sänkning på 25 punkter alternativt ingen sänkning över huvud taget i år. Enligt CME Fedwatch Tool prissätter emellertid marknaden att Fed sänker med 75 punkter i år. För 2025 prognosticerar Fed sänkningar på 100 punkter.

Under presskonferensen betonade Fed-chefen Jerome Powell det dubbla mandatet och att riskerna i bägge är balanserade. Handelsbanken noterade i en kommentar att centralbanken inte gjort några större revideringar uppåt vad gäller arbetslösheten, vilket innebär att Feds framtida penningpolitik kan vara känslig mot eventuell svaghet i arbetsmarknaden.

"Sammantaget lutar riskerna för FOMC:s (Feds räntesättande kommittee, reds anm) styrränteprognos åt nedsidan med potentiellt mer frontladdande av sänkningar, inklusive ytterligare en 50-punkterssänkning", skrev banken.

Fed-chefen påpekade dock under presskonferensen att ingen bör se den stora sänkningen och tro att detta är den nya takten i räntesänkningarna. Enligt Jerome Powell har Fed inte "hamnat efter i kurvan", onsdagens sänkning skedde i rätt tid, och den är ett tecken på Feds åtagande att inte hamna efter.

Medan börserna initialt stärktes rejält efter sänkningen, sjönk statspappersräntorna. Börsernas uppgångar föll däremot tillbaka och den tioåriga statspappersräntan började stiga. Strax efter börsstängning stod den på 3,71 procent, upp 5 punkter jämfört med dagen innan och 3 punkter högre än innan räntebeskedet. Dollarn gjorde en liknande rörelse med dollarindexet marginellt högre ett par timmar efter Feds besked.

Bland enskilda bolag som stack ut i nyhetsflödet hittades US Steel, som steg 1,5 procent efter att Reuters rapporterat att regeringen gett besked om att en säkerhetsprövning av japanska Nippon Steels förvärvsförsök skjuts upp till efter presidentvalet i november.

Googleägaren Alphabets aktie handlades i sin tur marginellt upp. Sökmotorbolaget har vunnit en överklagan till EU-tribunalen, blockets näst högsta domstol, i fråga om böter på 1,5 miljarder euro för konkurrensbrott. För fem år sedan straffade EU-kommissionen Google mot bakgrund av att bolaget ansågs ha hindrat konkurrens inom sökmotorannonsering.


Graf: S&P 500 onsdagen den 18 september.

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.