Laddar annons
Marknadskommentar
17 Oct, 2024

NORDEN: NOKIA MOT STRÖMMEN PÅ STIGANDE BÖRSER, VINX 30 +0,9%

Uppdaterad:
17 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i de nordiska grannländerna steg brett på torsdagen, i linje med omvärlden. Samlingsindexet Vinx 30 avslutade dagen med en ökning på 0,9 procent.

I Helsingfors stängde OMXH25-indexet upp 0,6 procent, där spridda rörelser rådde för storbolagen Nordea och Nokia.

Nordea låg tydligt placerat i vinnartoppen med ett 6,3-procentigt uppställ efter att kvartalsrapporten bland annat innehöll höjda utsikter tillsammans med både intäkter och rörelseresultat över förväntan.

Nokia var i stället förankrat i botten med ett fall på 2,5 procent sedan rapporten inte lyckades övertyga marknaden - med sänkta prognoser i flera affärsområden. Bolagets vd sade även att resultatet utvecklas i nedre halvan av prognosintervallet.

I Köpenhamn adderade OMXC25-indexet 0,8 procent. Utöver en stark banksektor efter Nordeas rapport fanns bryggeriet Carlsberg och vaccintillverkaren Bavarian bland vinnarna, upp 3,3 respektive 3,4 procent.

Utanför storbolagsindexet rusade Chemometec 11 procent efter att medicinteknikbolaget sent på onsdagseftermiddagen sade att orderingången och försäljningssiffrorna under det gångna kvartalet har varit bättre än förväntat.

Förlorare blev enzymbolaget Novonesis efter en nedgång på 1,4 procent i spåren av att Citi sänkt sin rekommendation för aktien till sälj från neutral.

Därutöver gick fraktbolagen Maersk och DSV ned 1,6 respektive 0,7 procent.

Oslobörsens OBX-index stängde upp 0,1 procent.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.