Marknadskommentar
10 Oct, 2024

NORDEN: OSLOBÖRSEN VINNARE EFTER OLJEUPPGÅNGAR, VINX 30 OFÖR

Uppdaterad:
10 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska grannbörserna gick blandat på torsdagen, med en Oslobörs som gynnades av en stark oljesektor. Samlingsindexet Vinx 30 var oförändrat.

I Köpenhamn avslutade OMXC25-indexet dagen med en 0,6-procentig minskning.

Bryggeribolaget Royal Unibrew fanns i botten efter ett fall på 5,4 procent till 539 danska kronor. Jefferies har upprepat sin rekommendation "undervikt" för aktien, men skruvade upp riktkursen till 440 danska kronor, från 410.

Andra sänken blev vindkraftsbolagen Vestas och Örsted som tappade 3,7 respektive 3,3 procent. För den förstnämnda har Kepler Cheuvreux sänkt sin rekommendation till behåll från köp.

På plussidan hittades bland andra hälsovårdsbolagen Ambu och Novo Nordisk med uppgångar på 2,1 respektive 1,1 procent.

Danske Bank adderade 0,8 procent efter att ABG köpstämplat aktien, en höjning från en tidigare behåll-rekommendation.

Oslobörsens OBX-index adderade totalt 1,0 procent, där oljebolaget Aker BP och Equinor stöttade med ökningar om 2,8 respektive 1,8 procent i spåren av oljeprisuppgångar.

Även fraktsektorn steg, med Höegh och MPC upp 2,9 respektive 3,0 procent.

I Helsingfors var OMXH25 ned 0,6 procent. Bland indexmedlemmarna gick energibolaget Neste starkast med en 1,6-procentig uppgång. Tyngde gjorde i stället verkstadsbolaget Wärtsilä med en nedgång på 2,0 procent.

Deutsche Bank upprepade under torsdagen sin köprekommendation för telekombolaget Nokia, och höjde riktkursen till 4:50 euro, från 4:00. Effekten var dock begränsad då aktien var ned 0,8 procent.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.