Marknadskommentar
10 Oct, 2024

BÖRSEN: SAAB FÖLL EFTER DOJ-BESKED, OMXS30 -0,8%

Uppdaterad:
10 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades nedåt på torsdagen, tyngd av amerikansk inflationsstatistik för september som kom in något högre än väntat.

Vid stängning hade det svenska OMXS30-indexet tappat 0,8 procent till 2.574. Aktieaffärer för omkring 16 miljarder kronor hade då gjorts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Den största nedgången inom det svenska storbolagsindexet

noterades för försvarsbolaget Saab för som backade 6,4 procent.

Saabs amerikanska dotterbolag har tagit emot ett föreläggande från USA:s justitiedepartement som begärt information om den brasilianska regeringens köp av 36 stridsflygplan 2014. Myndigheter i både Brasilien och Sverige har tidigare utrett delar av den brasilianska upphandlingen av stridsflyg.

Vidare bland förlorarna föll investmentbolaget Kinnevik och fastighetsbolaget SBB 3,1 respektive 2,9 procent.

Bland de få storbolag som stängde på grönt återfanns storbankerna Nordea, Swedbank och SEB som steg 0,1-0,5 procent. ABG har i en sektoranalys gett upprepade köpråd för Nordea, SEB och Swedbank.

Vidare på analysfronten har JP Morgan sänkt sin rekommendation på Boliden till undervikt från neutral. Gruv- och smältverksbolags-aktien sjönk 0,9 procent.

Vidare backade EQT 3,3 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation för riskkapitalbolaget till behåll från köp.

Låskoncernen Assa Abloy sjönk drygt 1 procent efter att ha fått sänkt råd från ABG Sundal Collier till behåll från tidigare köp.

Handelsbanken Capital Markets har sänkt sin kortsiktiga rekommendation för byggkomponentbolaget Lindab till behåll från tidigare köp. Aktien tappade 2,3 procent.

Fastighetsföretaget Sagax har fått sänkt aktieråd av SEB Equities, till behåll från tidigare köp. Aktien var ned 1,9 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Camurus klättrade nära 7 procent. Detta i spåren av att det brittiska läkemedelsbolaget Indivior, som på marknaden för opioidberoende är en konkurrent till Camurus, kommit med en vinstvarning och sänkt sin prognos för helåret med hänvisning till hårdare konkurrens inom just behandling av opioidbereonde.

Bland de mindre bolagen rasade First North-listade Codemill över 13 procent. En av teknikbolagets kunder har valt att inte förlänga ett avtal för 2025, ett avtal som i år har 18,4 miljoner kronor i förväntade konsultintäkter. Beskedet kommer ge förändringar i Codemills personalstyrka, enligt bolaget.


Graf: OMXS30 torsdagen den 10 oktober

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.