Nyhet
4 Oct, 2024

POLITIK: SÄGER JA TILL AVSKAFFAD FLYGSKATT, ISK – DAMBERG (S)

Uppdaterad:
4 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En tillfällig bankskatt, nej till "regeringens orättvisa skattesänkning för dem som tjänar allra mest" och nej till sänkt bränsleskatt bidrar till att finansiera Socialdemokraternas budgetförslag. Totalt spenderar de 5 miljarder kronor mindre än regeringen.

Det sade Mikael Damberg, Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, vid en pressträff på fredagen, där han publicerade partiets budgetmotion för 2025.

Däremot ställer sig Socialdemokraterna bakom regeringens förslag för ISK, men lägger till en tredje beskattningsnivå där de med ett större sparande får en mindre rabatt.

På en fråga varför skatten på bankernas övervinster inte görs permanent svarade Damberg att han tycker att deras konstruktion är "rätt intressant eftersom det skapar incitament för bankerna att ha en bra relation till sina kunder".

"Än så länge har vi sagt att det är temporärt", tillade han.

Socialdemokraterna säger inte heller nej till regeringens förslag om avskaffad flygskatt och Damberg motiverade detta med att det är bra att vi går över till ett europeiskt system med utsläppsrätter.

På en fråga om hur han ser på att kommuner och regioner aviserat skattehöjningar, samtidigt som Socialdemokraterna lägger förslag om skattesänkningar svarade Mikael Damberg att "det är Elisabeth Svantesson som tvingar fram detta genom att underfinansiera välfärden".

Han motiverade partiets egna stora skattesänkningar med att vanligt folk tappat tio år av reallöneökningar, och att vanliga familjer behöver mer pengar i plånböckerna, men kunde inte riktigt svara på vilka "vanligt folk" är.

Mikael Damberg upprepade sin kritik mot regeringens budgetförslag för 2025 och sade att ingen kan förvänta sig att de skulle ha löst alla problem med den här budgeten, "men allvarligt talat, den här regeringen missar helt målet".

Enligt Damberg satsar regeringen "väldigt mycket på en väldigt liten grupp, som inte behöver pengarna", medan Socialdemokraterna däremot har en plan för att öka tillväxten och stärka "vanliga svenskars ekonomi här och nu", och också har förslag på att bryta gängvåldet och på en välfärd som fungerar.

Socialdemokraterna vill ge byggsektorn "en injektion", och satsa på energieffektivisering samtidigt som de vänder konjunkturen och bidrar till den gröna omställningen.

På energiområdet föreslår partiet en "snabbhetsbonus" till de kommuner som tidigare sagt nej till vindkraft nu kan göra det.

Regeringens "siffertrixande" när det gäller "den hemmagjorda sjukvårdskrisen" ska Socialdemokraterna lösa genom mer pengar till välfärden, 6 miljarder kronor i generella statsbidrag till kommuner och regioner samt en personalsatsning. De avvisar regeringens förslag att avskaffa gratis tandvård för unga för att i stället satsa dem på en tandvårdsreform för äldre.

Socialdemokraterna har tidigare meddelat att de föreslår att barn- och studiebidragen höjs med 200 kronor per månad, en "rättvis" skattesänkning och avskaffad "funkisskatt". Utöver regeringens skattejustering för pensionärer föreslår de höjt bostadstillägg för pensionärer.

En sjuksköterska och en polis med två barn skulle få 1.700 kronor mer i plånboken per år, med deras förslag.

Andra S-förslag är att gradvis öka biståndet, ge CSN-lån för körkort, fri entré till statliga muséer och åtgärder för klimatanpassning.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.