Marknadskommentar
4 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: STARK JOBBRAPPORT DROG UPP RÄNTORNA OCH DOLLARN

Uppdaterad:
4 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna steg kraftigt och dollarn stärktes efter en genomgående stark amerikansk jobbrapport för september, vilket dämpar förväntningarna om Fed-sänkningar. Börserna steg initialt.

Jobbrapporten visade att sysselsättningen ökade med 254.000 personer i september, det högsta utfallet sedan mars och över toppen i Bloomberg News prognosintervall på 70.000 till 220.000. Förutom industrin var uppgången relativt bred bland sektorerna, och föregående två månaders reviderades totalt upp med 72.000.

Arbetslösheten sjönk till 4,1 procent från 4,2 procent månaden före (väntat 4,2) och hushållsundersökningen visade på 430.000 fler sysselsatta. Timlönerna ökade med 4,0 procent i årstakt, upp från 3,9 procent och över väntade 3,8 procent.

"Självklart ska inte individuella månaders utfall övertolkas, men denna rapport lättar på oron att den amerikanska ekonomin är på randen till recession. Vi känner oss därför bekväma med vår prognos att Feds 50-punkterssänkning i september var ett undantag och att en sänkning med 'bara' 25 punkter kommer följa i november", skrev Commerzbank i en kommentar.

Räntorna hade tidigare stigit efter ett starkare tjänste-PMI än väntat i USA på torsdagen, högre oljepriser och med en pausad hamnstrejk som stärkte sentimentet.

Den amerikanska tvååringen steg 12 punkter efter jobbrapporten och handlades vid svensk stängning på 3,86 procent, 18 punkter upp jämfört med torsdag samma tid. Tioåringen var totalt 13 punkter högre på 3,95 procent.

"Räntemarknaden i USA har lutat uppåt och konsoliderat sig med högre räntor i spåren av starkare data under denna vecka, och jobbrapporten blir pricken över i", sade Gregory Faranello på Amverivet Securities till Bloomberg News.

Dollarn stärktes från cirka 146:50 till 148:40 mot yenen och från 1:1030 till 1:0980 mot euron. Dollarindex steg från 101,90 till 102,50.

Fed-chefen i Chicago, Austan Goolsbee, sade att även om de inte ska reagera på en enskild datapunkt så var rapporten "superb" och mycket glädjande.

Marknadens prissättning på fredagseftermiddagen visade en sannolikhet på cirka 10 procent att Fed sänker med 50 punkter i november, ned från cirka 30 procent före jobbrapporten och från över 50 procent i förra veckan.

Europaräntorna steg med tyska räntor totalt 6-9 punkter upp.

Fransk industriproduktion steg 1,4 procent i augusti, mer än väntade 0,2 procent, medan spansk produktion sjönk 0,1 procent samma månad, under väntade +0,1 procent.

Andra tecken, inte minst PMI, har visat på en snabbare nedgång i euroområdets ekonomi, vilket tillsammans med fler tecken på lägre inflationstryck gör att ECB antas skynda på och sänka igen redan i oktober.

Pundet gjorde ett tillfälligt ryck uppåt till 1:3160 mot dollarn efter att chefekonom Huw Pill talat om behovet att vara försiktig i bedömningen om disinflationen, vilket i sin tur talar för en gradvis lättnad i penningpolitiken.

Efter jobbrapporten tappade pundet dock ytterligare, till 1:3070. Det stärkte torsdagens rörelse då BOE-chefen Andrew Bailey talat om möjligheten att agera lite mer "aktivistiskt" om räntan då inflationsutsikterna förbättrats.

Francesco Pesole på ING noterade att Baileys kommentarer orsakade stängandet av långa positioner i pundet, som gått starkt i år bland G10-valutorna givet förväntningarna om att Bank of England ska hålla räntan hög längre än andra.

"Det finns ytterligare utrymme att ändrade positioner tynger pundet om inte BOE-kommunikationen eller data tvingar fram en hökaktig omprissättning. Vi tror fortsatt pundet kan nå 1:30 mot dollarn kommande veckor", sade han enligt Reuters.

Svenska räntor steg 5-10 punkter, medan kronan tappade 6 öre till 10:36 mot dollarn och 2 öre till 11:37 mot euron.

Fokus här ligger på nästa veckas snabb-KPI för september, där inflationstakten väntas sjunka ytterligare. För Riksbanken har marknaden för närvarande prisat in 39 punkters sänkning i november, men överraskande starka USA-data kan komma att påverka även den prognosen.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.