Marknadskommentar
18 Sep, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: AVVAKTANDE RÄNTEHANDEL, STARKARE GBP EFTER KPI

Uppdaterad:
18 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visar små förändringar under förmiddagen, med tyska räntor svagt upp. Dollarn har tappat marginellt, medan börserna handlas runt nollan inför Fed-beskedet senare i kväll.

Brittiska räntor har stigit lite mer medan pundet stärktes till 1:3190 mot dollarn i spåren av KPI-utfallet för augusti.

Inflationstakten låg som väntat kvar på 2,2 procent i augusti jämfört med juli. Tjänsteinflationen, som bevakats särskilt av Bank of England, steg till 5,6 från 5,2 procent.

Kärninflationen steg till 3,6 procent från 3,3 procent, något över väntade 3,5 procent.

Deutsche Bank noterade att en oväntat stor uppgång i flygpriserna drog upp tjänstepriserna, medan mat- och energiinflationen överraskade på nedsidan.

Bank of Englands olika mått på underliggande tjänster visar fortsatt en marginell förbättring trots uppgången i den övergripande tjänsteinflationen, men dagens utfall kommer inte vara tillräckligt för att utlösa en oväntad räntesänkning i morgon.

"I stället kommer policykommittén troligtvis se detta som ett positivt tecken på att det underliggande pristrycket minskar, vilket kan motivera en ytterligare nedtrappning av den restriktiv policyn i november, när de gör sin nästa prognosuppdatering", skriver Deutsche Bank, och noterar att BOE då också kommer ha mer information om höstbudgeten, som kommer den 30 oktober.

Marknadens prissättning har också något dämpat förväntningarna om en sänkning på torsdagen, sannolikheten sätts till under 30 procent. Fram till årsskiftet väntas BOE fortsatt sänka cirka 50 punkter.

Svenska räntor går också sidledes medan kronan tappat något från tisdagen.

SCB rapporterade att den säsongsjusterade arbetslösheten sjönk till 8,3 procent i augusti från 8,6 procent i juli, under väntade 8,5 procent i Infronts enkät. Säsongsmässigt och utjämnat (trend) var arbetslösheten oförändrad på 8,4 procent.

Den säsongsjusterade sysselsättningen steg något i augusti jämfört med juli, medan sysselsättningsgraden var oförändrad på 69,0 procent.

Bedömare framhåller att sommarmånaderna är hoppiga och att arbetskraften minskade lite i augusti.

Swedbank såg dagens data som i linje med sina förväntningar och de indikerar en tillfällig sommarskjuts.

Framöver väntas ändå arbetsmarknaden försämras något, med arbetslösheten upp till ett kvartalsgenomsnitt på 8,5 vid årsskiftet.

I september har flera företag meddelat att de kommer att säga upp anställda, och även andra indikatorer på efterfrågan på arbetskraft pekar på en dämpad utveckling framöver.

Den försvagade realekonomin kommer att öka pressen på Riksbanken att sänka styrräntan framöver, då inflationen nu stadigt är tillbaka på målet.

"Hittills har dock arbetsmarknaden utvecklats något bättre än vad Riksbanken förutspådde i juni, vilket, tillsammans med dagens data, inte talar för en större sänkning än 25 punkter vid Riksbankens beslut nästa vecka", skriver Swedbank.

USA-räntorna visar små förändringar, med tvååringen upp 1 punkt till 3,62 procent.

Fokus ligger på Federal Reserves räntebesked klockan 20 svensk tid, och frågan är fortsatt om de ska sänka räntan med 25 eller 50 punkter. Många storbanker har fortfarande 25 i sina officiella prognoser, men marknadens prissättning ser en sannolikhet på drygt 60 procent att de sänker med 50.

Fed publicerar också nya prognoser och en halvtimme efter räntebeskedet inleds Fed-chefen Jerome Powells presskonferens, där han kan nyansera budskapet.

Jeffrey Gundlach, grundare av DoubleLine Capital och välkänd obligationsinvesterare, anser att Federal Reserve agerar för sent. Den amerikanska ekonomin är redan i recession och Fed har hållit räntan för hög för länge.

"Jag tror att de kommer att sänka räntan med 50 punkter, de verkar så ur fas. Fed är långt efter i kurvan och bör få ordning på saker nu", sade han på tisdagen enligt Bloomberg News.

På onsdagens agenda står även definitivt EMU-KPI och bostadsbyggande i USA.


            onsdag kl 10.10 (tisdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:1845 (10:1863) EUR/USD 1:1128 (1:1122)
EUR/SEK 11:3344 (11:3291) USD/JPY 141:75 (141:75)
Ty obl 2 2,24 (2,23) Ty obl 10 2,16 (2,15)
US obl 2 3,61 (3,61) US obl 10 3,66 (3,65)
Sv obl 2 1,74 (1,72) Sv obl 10 1,94 (1,94)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.