Marknadskommentar
24 Jul, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: BLANDADE USA-RÄNTOR, YENEN FORTSÄTTER STÄRKAS

Uppdaterad:
24 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna pekar i olika riktning i onsdagens asiatiska handel jämfört med vid svensk stängning på tisdagen medan yenen har fortsatt att stärkas mot dollarn inför nästa veckas räntebesked från Bank of Japan. Dollarindex är dock samtidigt stabilt inför inflationsdata på fredag och Federal Reserves möte nästa vecka.

En växande majoritet av ekonomer i en Reuters-undersökning uppgav att Fed sannolikt bara kommer att sänka räntorna två gånger i år, i september och december, eftersom motståndskraftig amerikansk konsumentefterfrågan motiverar ett försiktigt tillvägagångssätt trots att inflationen minskar.

"Den amerikanska konsumenten har förblivit extremt stark ... men du börjar se en grad av bräcklighet som ligger bakom en del av uppgifterna", sade Luke Browne, chef för tillgångsallokering för Asien på Manulife Investment Management, till Reuters.

"Vi förväntar oss förmodligen två sänkningar från Fed nu, det finns naturligtvis en hög grad av osäkerhet. Vi följer noggrant informationen när den utvecklas och även om inflationen har mattats något, så finns det fortfarande tryck som ligger bakom det", sade han.

Delårsrapporterna från Tesla och Alphabet efter New York-börsens stängning på tisdagskvällen blev en besvikelse och aktierna föll i efterhandeln.

"Ribban sattes så högt för Alphabet att en blygsam vinsttakt inte kunde pressa aktien högre. Så marknaden har inga nyheter att köpa in sig på", sade Kyle Rodda, senior finansmarknadsanalytiker på Capital.com, till Reuters.

"Det talar också för oro för att teknikaktier är för rikt värderade här. Vi måste se hur de andra teknikjättarna rapporterar och hur marknaderna reagerar", tillade han.

Tidigt på onsdagsmorgonen pekar den amerikanska tvåårsräntan 3 punkter ned till 4,47 procent, jämfört med svensk stängning i går, medan tioåringen är 2 punkter upp till 4,25 procent.

I eftermiddag blir det preliminärt PMI för juli, klockan 15.45, och försäljningen av nya hem för juni, klockan 16.00.

Dessutom lämnar Bank of Canada (BOC) räntebesked, klockan 15.45.

ING Economics tror att banken kommer att välja att följa upp med en andra sänkning redan nu givet att arbetslösheten fortsätter att stiga samtidigt som inflationen konvergerar mot målet.

"När inflationen nu ligger bekvämt inom målintervallet 1-3 procent och stigande arbetskraftsutbud och svagare nyanställningar pressar upp arbetslösheten… växer bevisen på att överskottskapacitet byggs upp i ekonomin", skriver ING Economics i ett kundbrev.

Asiatiska börser är dämpade på onsdagen, japanska räntor svagt upp och yenen har fortsatt att stärkas kraftigt mot dollarn. I början på månaden var yenen nära en 38-års lägstanivå på 161:96 mot dollarn, och valutahandlare misstänker att regeringen intervenerade då för att stärka yenens växelkurs. Uppskattningar av BOJ-data indikerar att myndigheterna kan ha använt runt 6.000 miljarder yen för att stärka sin valuta.

Endast cirka 30 procent av BOJ-bevakarna förutspår nu att centralbanken kommer att höja styrräntorna den 31 juli, men mer än 90 procent uppger att det finns en risk för ett sådant steg, enligt en Bloomberg-undersökning.

Statistik under natten visade att Japans preliminära industri-PMI oväntat sjönk till 49,2 i juli, från 50,0 månaden före. Väntat var en uppgång till 50,5. Nedgången var den första sedan i april och det var också första gången i år som detta index låg under 50-strecket.

PMI för tjänstesektorn steg samtidigt till 53,9 från 49,4 föregående månad. Det sammanvägda indexet steg till 52,6 från 49,7.

Capital Economics skriver i en kommentar att den starka återhämtningen i det sammanvägda PMI i juli tyder på att återhämtningen av Japans ekonomi kommer att fortsätta under andra halvan av året.

Samtidigt noterar de att eftersom globalt industri-PMI har stigit till tvåårshögsta de senaste månaderna borde även Japans industri-PMI ha stigit.

Banken tyckte att priskomponenterna visade "blandade bevis" på att den svaga yenen lyft kostnadstrycket.

På valutamarknaden handlas nu dollarn kring 154:8 mot yenen, ner från 156 vid svensk stängning i går. Euron samtidigt stabil runt 1:085 mot dollarn, medan kronan är 2 öre svagare mot både euron och dollarn.

På onsdagens europeiska makroagenda riktas intresset framför allt mot preliminära PMI-utfall eurozonen och Storbritannien samt GfK:s konsumentförtroende för Tyskland i augusti.



            onsdag kl 6.15 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:7819 (10:7552) EUR/USD 1:0846 (1:0854)
EUR/SEK 11:6951 (11:6741) USD/JPY 154:80 (156:01)
Jp obl 2 0,37 (0,35) Jp obl 10 1,07 (1,06)
Ty obl 2 2,78 (2,79) Ty obl 10 2,44 (2,45)
US obl 2 4,47 (4,50) US obl 10 4,25 (4,23)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.