Laddar annons
Marknadskommentar
16 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: BRITTISK INFLATION UNDER BOE-MÅL I SEPTEMBER

Uppdaterad:
16 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Brittiska pund sjönk markant mot andra valutor på onsdagen efter statistik som visade att inflationen till slut sjönk under Bank of Englands 2-procentsmål i september. Brittiska räntor sjönk samtidigt tydligt.

KPI-inflationen i Storbritannien sjönk till 1,7 procent, från 2,2 procent i augusti, vilket var under väntade 1,9 procent och den lägsta nivån sedan april 2021.

Kärninflationen sjönk samtidigt från 3,6 till 3,2 procent. Det var under väntade 3,4 procent och den lägsta nivån sedan september 2021. PPI-inflationen sjönk vidare från 0,3 till -0,7 procent (väntat -0,6).

ING Economics tog särskilt fasta på att tjänsteinflationen sjönk under 5 procent, för första gången sedan i maj 2022, vilket är "potentiellt stora nyheter för Bank of England (BOE)".

"Det viktiga här är att BOE hade prognostiserat en tjänsteinflation i september på 5,5 procent, så det faktum att den är nere på 4,9 procent markerar ett betydande underskridande. Augustinoteringen var 5,6 procent", skrev ING Economics i ett kundbrev.

De påpekade att en betydande del av nedgången i tjänstinflationen visserligen kom via de notoriskt volatila flygpriserna men även ett kärntjänsteprisindex, som exkluderar faktorer som är mindre relevanta för penningpolitiken, har sjunkit ytterligare.

"Med andra ord, denna senaste nedgång verkar vara genuin, och BOE kommer att ta notis", skrev ING Economics.

De tror dock inte att den oväntat låga inflationen kommer att förmå BOE att sänka styrräntan med mer än 25 punkter vid det kommande policymötet, men givet BOE-chefen Andrew Baileys kommentarer nyligen, om att banken kan bli "lite mer aktivistisk" kan det finnas skäl att räkna med fortsatta sänkningar vid senare möten.

Bank of England meddelar sitt nästa räntebesked den 7 november, då några timmar efter motsvarande besked från Riksbanken och Norges Bank och sju timmar före räntebeskedet från Federal Reserve.

Pundet föll till nära 1:2980 som lägst mot dollarn, från 1:3070 före KPI-statistiken, men återhämtade senare delar av tappet. Brittiska räntor sjönk 10-11 punkter i hela löptidskurvan.

Räntorna i övriga Europa sjönk också på onsdagen när marknaden förberedde sig inför torsdagens räntebesked från ECB. Beskedet väntas bli att depositräntan sänks med 25 punkter, till 3,25 procent. Det skulle i så fall innebära att räntan sänks för andra mötet i rad och för tredje gången totalt i år.

Svenska räntor sjönk 2-3 punkter på onsdagen, tioårsräntan ner 2 punkter, till 2,06 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta sjönk 5 punkter, till 2,18 procent.

Euron stärktes 8 öre mot kronan, till 11:38, medan dollarn stärktes knappt 10 öre, till 10:46.

USA-räntorna fortsatte att sjunka något i längre löptider på onsdagen. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 3,94 procent medan tioårsräntan noterade 4,01 procent, oförändrat respektive ner 4 punkter jämfört med vid samma tid på tisdagen.

Fed-chefen i San Francisco, Mary Daly, sade på tisdagskvällen att Fed fortsatt är på väg att sänka räntan mer i år så länge data kommer in som väntat. Även med förra månadens stora sänkning ligger räntan på en nivå som trycker ned inflationen.

Inflationen sjunker i linje med vad centralbanken antar.

"Jag tror att en eller två (räntesänkningar) i år skulle vara rimligt" att implementera sade hon.

Under natten till onsdagen till onsdagen upprepade Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, att han räknar med en räntesänkning till i år, efter sänkningen med 50 punkter i september. Det var också hans prognos vid FOMC-mötet i september. Han framhöll dock att den slutliga banan bestäms av den ekonomiska utvecklingen.

USA-data på onsdagen inkluderade importpriser, som sjönk 0,4 procent i september jämfört med i augusti, i linje med prognos, och sjönk 0,1 jämfört med september 2023, efter +0,8 procent i augusti. Exportpriserna sjönk samtidigt 0,7 respektive 2,1 procent.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.