Marknadskommentar
26 Jul, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR STIGER, EURON ANINGEN STARKARE

Uppdaterad:
26 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna har vänt upp i fredagsförmiddagens handel, med tyska räntor 4-5 punkter upp, medan euron har stärkts en aning mot dollarn.

Här hemma har SCB meddelat att den säsongsjusterade arbetslösheten var oförändrad på 8,2 procent i juni, jämfört med i maj.

Icke säsongsrensat steg arbetslösheten till 9,4 procent, från 8,7 procent, medan arbetslösheten säsongsmässigt och utjämnat (trend) låg stilla på 8,3 procent.

Handelsbanken noterar i ett kundbrev att arbetsmarknaden visar tecken på stabilisering under andra kvartalet och pekar på att såväl sysselsättning som arbetskraftsutbud har ökat och att de framåtblickande indikatorerna vänder från negativa nivåer.

"Sammantaget har arbetsmarknaden utvecklats relativt väl trots den svaga BNP. Uppgången i arbetslösheten kan främst hänföras till en ökning av arbetskraften och är därmed inte alls lika illa som det ser ut", enligt Handelsbanken, som väntar sig att arbetslösheten kommer att vara nästan oförändrad under tredje kvartalet.

Annan SCB-data på morgonen visade att handelsbalansen med varor gav ett överskott på 8,7 miljarder kronor i juni.

Jämfört med i juni 2023 minskade varuexportens värde 4 procent, medan importens värde minskade 7 procent.

Vidare visade Svensk Handels Handelsbarometer att butikshandlarnas framtidstro försämrades i juli.

Framtidsindikatorn, som väger samman förväntningar kring försäljning, antal anställda och lönsamhet, sjönk till 90,9 i juli jämfört med 92,8 i juni.

E-handlarnas framtidstro förbättrades dock.

Svensk Handel konstaterar att handlarnas framtidsförväntningar inte stiger, trots fallande inflation, vilket gör det "uppenbart att penningpolitiken är för åtstramande i dagsläget" och att "här måste Riksbanken agera".

I Norge fortsatt detaljhandelsförsäljningen att sjunka i juni, med 5,1 procent från månaden före, efter en nedgång med 4,7 procent i maj.

Mer positivt var det i Frankrike, där konsumenternas förväntningsindex steg till 91 i juli från 89 i juni, och mer än väntade 90.

USA-räntorna pekar också uppåt på fredagsförmiddagen, med tvåårsräntan upp 3 punkter och tioåringen 4 punkter.

En bred räntetrend nedåt bröts på torsdagseftermiddagen efter att den första beräkningen av USA:s BNP för andra kvartalet kom in högre än väntat, dessutom var kärn-PCE-deflatorn något högre än väntat.

BNP steg 2,8 procent uppräknat i årstakt under andra kvartalet, upp från 1,4 procent under första kvartalet och över väntade +2,0 procent.

Kärn-PCE-deflatorn steg samtidigt 2,9 procent under andra kvartalet, ner från +3,7 procent under andra kvartalet men över väntade +2,7 procent. Det högre än väntade utfallet reser frågor om de relativt milda prognoserna för kärn-PCE-inflationen i juni, som publiceras på fredagseftermiddagen, men det är så här långt oklart om utfallet i BNP-rapporten speglar högre priser i april, maj eller i juni.

I eftermiddag riktas USA-fokus därmed främst mot PCE-prisdata för juni, som inkluderas i statistiken för hushållens inkomster och konsumtion, klockan 14.30. Klockan 16.00 publiceras också definitiva Michiganindex för juli.

Kärn-PCE-priserna väntas ha ökat med 0,1 procent från månaden före och med 2,5 procent jämfört med ett år tidigare, efter +0,1 respektive +2,6 procent i maj.

Statistiken blir den sista inflationspusselbiten för Fed inför deras räntemöte nästa vecka.

Privatkonsumtionen väntas samtidigt ha stigit 0,3 procent i juni och inkomsterna väntas ha stigit 0,4 procent.

På valutamarknaden handlas euron nu runt 1:085, svagt upp från 1:084 vid svensk stängning i går, medan yenen har tappat till 154 mot dollarn, från 153:3. Tidigare i veckan stärktes yenen kraftigt mot dollarn, men rörelsen avbröts efter torsdagens amerikanska BNP-data.

Masato Kanda, ansvarig för valutafrågor i den japanska regeringen, sade vid en presskonferens i samband med G20-gruppens möte för finansministrar och centralbankschefer i Rio de Janeiro att Japan varnat kollegorna för att det krävs ökad vaksamhet mot överdrivna fluktuationer i växelkurserna drivet av spekulation.

"Japan har sagt att vi måste reagera lämpligt baserat på G20:s åtagande om att överdriven valutavolatilitet har en negativ effekt på ekonomin och den finansiella stabiliteten", sade han.


           fredag kl 10.15 (torsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:8052 (10:8075) EUR/USD 1:0852 (1:0843)
EUR/SEK 11:7256 (11:7202) USD/JPY 154:02 (153:27)
Ty obl 2 2,65 (2,61) Ty obl 10 2,46 (2,41)
US obl 2 4,43 (4,40) US obl 10 4,26 (4,22)
Sv obl 2 2,20 (2,17) Sv obl 10 2,13 (2,09)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.