Marknadskommentar
23 Jul, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: LÅNGA USA-RÄNTOR NÅGOT UPP, USD NÅGOT NER

Uppdaterad:
23 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska statspappersräntor har stigit något i längre löptider efter svensk stängning på måndagen, dollarn handlas samtidigt något lägre mot euron och japanska yen.

På den politiska arenan i USA fortsätter Demokraterna att enas bakom vicepresident Kamala Harris, och det mesta talar nu för att hon kommer att bli partiets kandidat i höstens presidentval.

AP rapporterade på tisdagsmorgonen (svensk tid) att Harris nu har säkrat tillräckligt många delegater för att nomineras till Demokraternas presidentkandidat. Enligt Nyhetsbyråns undersökning stöds hon av minst 2.471 delegater, vilket är väl över de 1.967 hon behöver.

Ingen annan kandidat nämndes av de delegater som AP kontaktat.

Demokraternas nationella kommitté (DNC) bekräftade att det kommer att hållas ett virtuellt nomineringsmöte för att utse partiets kandidat i höstens presidentval före den 7 augusti.

Den kandidat som partiet nominerar kommer därefter kunna utse en vicepresidentkandidat "enligt en tidtabell som bäst passar den nominerade presidentkandidaten".

Wells Fargo noterade i ett kundbrev att det finns vissa opinionsmätningar som antyder ett liknande underläge för Harris som för Biden i kampen mot Republikanernas kandidat Donald Trump i höstens presidentval. Men dessa mätningar gjordes när en kamp mellan Harris och Trump var hypotetisk.

"Vi tror att det kan dröja tills en demokratisk kandidat har valts officiellt, den kandidaten har valt en vicepresident, den nya demokratiska valsedeln har gjort sin pitch till Amerika och dammet har lagt sig tillräckligt innan opinionsmätningar på riktigt kan spegla väljarsentimentet för kandidaterna", skrev Wells Fargo.

Banken väljer tills vidare att inte göra några större förändringar i sina prognoser i det nya politiska läget.

"Vi tror fortfarande att FOMC kommer att sänka styrräntan med 25 punkter i september följt av ytterligare en 25-punkterssänkning i december, och två sänkningar till 2025", skrev Wells Fargo.

Eftermiddagens USA-datakalender inkluderar försäljning befintliga bostäder i juni samt Richmond Feds industriindex för juli, båda klockan 16.00.

Asiatiska börser noterar en blandad utveckling på tisdagen, men måttliga uppgångar i Tokyo och Seoul men nedgångar i Hongkong och Fastlandskina.

Marknadsaktörer som Reuters talat med ser inga tydliga marknadsreaktioner i spåren på att USA: president Joe Biden har avbrutit återvalskampanjen. Blickarna riktas mer mot mot rapporterna från Tesla och Alphabet efter New York-börsens stängning på tisdagskvällen.

Men "risksentimentet och Demokraternas stöd för Kamala Harris verkar åtminstone vara på väg mot att bli solitt", noterade Mizuho-ekonomen Vishnu Varathan i ett kundbrev, som citeras av Reuters.

Den europeiska datakalendern är tunn på tisdagen, men klockan 16 publicerar EU-kommissionen flashindex för hushållsindikatorn för juli. ECB:s chefekonom, Philip Lane, håller ett inledningsanförande vid en ECB/IMF-konferens, klockan 10.00.

Det väntar också räntebesked från Turkiet, klockan 13.00, och Ungern, klockan 14.00.



            tisdag kl 5.45 (måndag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:7197 (10:7232) EUR/USD 1:0894 (1:0877)
EUR/SEK 11:6777 (11:6641) USD/JPY 156:41 (156:80)
Jp obl 2 0,35 (0,36) Jp obl 10 1,07 (1,06)
Ty obl 2 2,83 (2,83) Ty obl 10 2,50 (2,47)
US obl 2 4,52 (4,52) US obl 10 4,24 (4,22)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.