Marknadskommentar
11 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: MÅTTLIGA REAKTIONER PÅ NÅGOT HÖGT USA-PPI

Uppdaterad:
11 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna steg, främst i längre löptider, på fredagen, euron handlades samtidigt nära oförändrat mot dollarn jämfört med på torsdagseftermiddagen.

Definitiva data från Tyskland på morgonen bekräftade att KPI-inflationen sjönk till 1,6 procent i september, lägsta sedan februari 2021, från 1,9 procent i augusti. Tjänsteinflationen sjönk från 3,9 till 3,8 procent och HIKP-inflationen sjönk från 2,0 till 1,8 procent.

Data från Storbritannien visade vidare att industriproduktionen steg 0,5 procent mellan juli och augusti, bättre än väntade +0,2 procent. Produktionen i tillverkningsindustrin steg 1,1 procent (väntat +0,2). BNP steg samtidigt 0,2 procent i augusti, vilket var i linje med prognos.

ING Economics noterade att även om den brittiska ekonomin växte igen i augusti, efter att ha varit oförändrad i juni och juli, så dämpas ändå tillväxttakten efter den oväntat starka utvecklingen under första halvåret.

"Slutsatsen blir att ekonomin fortsatt verkar växa i en rimlig takt, men de kvartalsvisa tillväxttal på 0,6/0,7 procent som vi vande oss vid under årets två första kvartal kommer inte att upprepas under andra halvåret. Vi räknar med att BNP växer 0,2 procent totalt under tredje kvartalet", skrev ING Economics i ett kundbrev.

Svenska räntor steg svagt på fredagen, tioårsräntan upp 1 punkt, till 2,15 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta steg 4 punkter, till 2,30.

Euron backade drygt 1 öre mot kronan, till 11:34, medan dollarn försvagades 1,5 öre, till 10:37.

USA-räntorna handlades oregelbundet efter svensk stängning på torsdagen, en trend som fortsatte på fredagen. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 3,97 procent medan tioårsräntan noterade 4,10 procent, ner 1 punkt respektive upp 2 jämfört med vid samma tid på torsdagen.

Ränteutvecklingen var även oregelbunden på torsdagseftermiddagen/kvällen i spåren på statistik som visade något högre KPI än väntat i september och samtidigt en oväntat kraftig ökning i antalet nyanmälda arbetslösa i veckostatistiken.

Deutsche Banks Jim Reid noterade att marknadens narrativ sannerligen har ändrats den senast inkomna statistiken.

"Men vi står inför en period då statistiken kommer att vara kraftigt påverkad av den senaste tidens stormar och strejker. Så det kommer säkerligen betyda att det blir några komplicerade veckor för marknaderna och Fed", skrev han i ett kundbrev.

Kommentarer från en rad Fedledamöter, Williams, Goolsbee och Barkin, antydde att de har varit förberedda på ojämnheter i inkommande statistik. Raphael Bostic, Fed Atlanta, tycker dock att "hackigheten" i statistiken kan tala för att Fed bör ta paus i räntesänkningarna i november. "Jag är definitivt öppen för det", sade han på torsdagskvällen.

PPI i USA var oförändrat i september jämfört med i augusti, men steg 1,8 procent jämfört med september 2023 (väntat +0,1 respektive +1,6 procent). Kärn-PPI steg samtidigt med 0,2 respektive +2,8 procent. Här väntades +0,2 respektive +2,7 procent.

Capital Economics beräknar nu, baserat på KPI och PPI, att kärn-PCE-priserna steg med 0,24 procent i september, eller 2,9 procent uppräknat i årstakt. "Lite hetare än vi har sett de senaste månaderna".

"Prisdata för september antyder att fler än ett fåtal Fedledamöter kan ångra att de inledde sänkningscykeln med en större 50-punkterssänkning. Vi räknar med en mer modest 25-pinkterssänkning vid FOMC-mötet i början av nästa månad. Statistiken är inte tillräckligt stark för att motivera oförändrad ränta", skrev Capital Economics.

Michiganindex sjönk preliminärt till 68,9 i oktober, från 70,1 i september, vilket var under väntade 70,8. Inflationsförväntningarna steg från 2,7 till 2,9 procent på ett års sikt, men sjönk från 3,1 till 3,0 procent på fem års sikt.

Från Kanada rapporterades att arbetslösheten sjönk till 6,5 procent i september från 6,6 procent i augusti (väntat 6,7). Antalet sysselsatta steg samtidigt med 46.700 personer (väntat +27.000)



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.