Marknadskommentar
18 Sep, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTEUPPGÅNG I UPPTAKT TILL OVISST FED-BESKED

Uppdaterad:
18 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntorna i såväl Europa som USA kröp uppåt inför Federal Reserves första räntesänkning sedan 2020, där storleken fortsatt är osäker. Den tvååriga USA-räntan var upp 4 punkter till 3,65 procent medan dollarn tappat något mot euron. Börserna stod överlag på svagt minus.

Brittiska räntor fick tryck uppåt och pundet stärktes till 1:3250 mot dollarn i spåren av KPI-utfallet för augusti.

Inflationstakten låg som väntat kvar på 2,2 procent i augusti jämfört med juli, men tjänsteinflationen steg till 5,6 från 5,2 procent. En oväntat stor uppgång i flygpriserna drog upp, medan mat- och energiinflationen överraskade på nedsidan.

"Uppgången i tjänstepriserna är mer uttalad i Storbritannien än i andra större ekonomier, vilket förklarar varför vi tror att den brittiska räntan kommer att sänkas bara gradvis… Trots vissa tecken på att arbetsmarknaden kyls av så tror vi att BOE håller räntan oförändrad på 5 procent i morgon", skrev Andrew Wishart på Berenberg i en kommentar.

Inflationstakten i euroområdet sjönk till 2,2 procent i augusti från 2,6 procent i juli, i linje med det preliminära utfallet. Tjänsteinflationen reviderades ned till 4,1 från 4,2 procent, vilket ändå är upp från 4,0 procent i juli.

ECB-rådsledamoten Joachim Nagel upprepade att inflationen ännu inte är där de vill att den ska vara, och att räntan därför behöver vara tillräckligt åtstramande för att få ned inflationstrycket.

Svenska räntor steg 4-6 punkter medan kronan tappade något från tisdagen.

SCB rapporterade att den säsongsjusterade arbetslösheten sjönk till 8,3 procent i augusti från 8,6 procent i juli, under väntade 8,5 procent i Infronts enkät. Sysselsättningen steg något under månaden, medan sysselsättningsgraden var oförändrad på 69,0 procent.

Bedömare framhöll att sommarmånaderna är volatila och att arbetskraften minskade lite i augusti.

Swedbank såg dagens data som i linje med sina förväntningar. Framöver väntas arbetsmarknaden försämras något, med arbetslösheten upp till ett kvartalsgenomsnitt på 8,5 vid årsskiftet.

I september har flera företag meddelat att de kommer att säga upp anställda, och även andra indikatorer på efterfrågan på arbetskraft pekar på en dämpad utveckling framöver.

Den försvagade realekonomin kommer att öka pressen på Riksbanken att sänka styrräntan framöver, då inflationen nu stadigt är tillbaka på målet.

"Hittills har dock arbetsmarknaden utvecklats något bättre än vad Riksbanken förutspådde i juni, vilket, tillsammans med dagens data, inte talar för en större sänkning än 25 punkter vid Riksbankens beslut nästa vecka", skriver Swedbank.

USA-data visade att bostadsbyggandet studsade upp i augusti, och steg 9,3 procent. På tisdagen kom detaljhandeln in lite starkare än väntat, och Atlanta Feds "GDP Now"-tracker drogs då upp till en BNP-tillväxt på 3,0 procent under tredje kvartalet, från tidigare 2,5 procent.

Inför räntebeskedet klockan 20 svensk tid var det fortsatt ovisst om Fed skulle sänka räntan med 25 eller 50 punkter. En del röster hörs för att Fed är efter i kurvan och borde starta med 50, men många storbanker har fortfarande 25 i sina officiella prognoser.

Dan Ivascyn, investeringschef på Pimco, sade till Bloombergs Odd Lots att Fed-beslutet visserligen står och väger, men att storleken på sänkningen inte är avgörande i sig.

Med börserna nära högstanivåer och små kreditspreadar så har marknaderna redan gjort mycket för Fed vad gäller att lätta på de finansiella förhållandena.

Det minskar risken för policymisstag då Fed har stort utrymme att finjustera takten i räntesänkningarna.

Marknaden har dock prisat in cirka 115 punkters sänkning i år och totalt 240 punkter de kommande tolv månaderna, vilket kan vara för mycket. De är en takt som är ovanlig bortsett från vid recessioner.

"Under de kommande månaderna så finns det en viss risk för en ny acceleration i inflationen, vilket kan leda till mindre sänkningar än vad som prisats in på marknaden", sade han.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.