Marknadskommentar
9 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR NED, STORLEK PÅ LÄTTNADER RÖRLIG MATERIA

Uppdaterad:
9 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker tillbaka på onsdagen, medan dollarn stärkts lite mot såväl euron som yenen.

Europabörserna sjunker svagt, och USA-terminerna pekar ned. Kinabörserna har fortsatt att falla på besvikelse om nya finanspolitiska stimulanser, kanske kan mer besked komma vid en förannonserad pressträff på lördag. Oljan går sidledes efter tisdagen nedgång.

Den tyska exporten ökade 1,3 procent i augusti från juli, över väntade -1,0 procent. Importen sjönk 3,4 procent, väntat var -2,5 procent.

Tidigare i veckan har orderingången visat en rejäl nedgång i augusti, medan produktionen steg mer än väntat.

Även om dessa data påverkats av tillfälliga faktorer som "stororder" och sommarunderhåll i fordonssektorn, så flaggar indikatorer för såväl Tyskland som euroområdet för en brantare inbromsning. Det har tillsammans med en inflation under målet fått marknaden att nu vara så gott som säker på att ECB sänker räntan i nästa vecka.

En rad ECB-ledamöter har bekräftat de förväntningarna.

"En sänkning är mycket trolig och det kommer dessutom inte bli den sista, men den fortsatta takten kommer helt enkelt bero på kampen mot inflationen", sade Francois Villeroy de Galhau på onsdagen enligt Bloomberg News.

Kollegan Mario Centeno sade dock på tisdagen att de bör vara försiktiga och fortsatt agera gradvis i besluten.

"Det viktigaste ordet i den ekonomiska policyn är 'gradvishet'. Stora steg ger i vanliga fall stora överraskningar och vi bör inte göra det", sade han.

ECB väntas gå fram i 25-punkterssteg, och det väntas nu även Fed göra efter förra veckans starkare jobbrapport. Enligt CME Fedwatch Tool ses nu till och med en sannolikhet på 13 procent att Fed inte sänker i november.

Fed-chefen i Boston, Susan Collins, sade att jobbsiffran stärker bilden av att inflationen kan återgå till normala nivåer tillsammans med en sund arbetsmarknad.

"Den senaste statistiken, inklusive septembers oväntat robusta jobbrapport, stärker min bedömning att arbetsmarknaden överlag förblir på ett bra ställe - varken för varmt eller för kallt", sade hon.

Fed måste fokusera på att balansera riskerna i ekonomin framöver, då inflationen krymper samtidigt som hoten mot arbetsmarknaden ökar, sade hon.

Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, sade å sin sida att arbetsmarknaden definitivt bromsar in, men att den inte är långsam, jobbtillväxten är fortsatt ganska robust. En nedgång till under 100.000 nya jobb per månad skulle få honom att fundera på att sänka räntan snabbare.

Även om inflationen sjunkit så är den fortsatt för hög, och de måste ta sig tillbaka till målet, han är fortsatt "laserfokuserad" på detta.

På onsdagskvällen svensk tid kommer protokollet från Fed-mötet 18 september då de lite överraskande sänkte räntan med 50 punkter.

USA-räntorna har sjunkit tillbaka, men tioåringen handlas fortsatt över 4 procent, efter att ha varit uppe på 4,06 procent som högsta på tisdagen.

Den svenska kronan har tappat lite mot euron under onsdagen. Marknaden börjar nu mer luta åt en 25-punkterssänkning från Riksbanken i november, vilket är Riksbankens huvudscenario även om de öppnat för 50 punkter vid något av mötena i år.

Den nyzeeländska dollarn har tappat från cirka 0:6130 till 0:6080 mot USA-dollarn på onsdagen, efter att centralbanken, RBNZ, som väntat sänkt räntan med 50 punkter till 4,75 procent.

RBNZ noterade att inflationen ligger inom målintervallet och konvergerar mot mittpunkten på 2 procent.

"Nya Zeelands ekonomi befinner sig nu i en position av överskottskapacitet, vilket uppmuntrar pris- och lönebeteendet att anpassa sig till en låginflationsekonomi. Lägre importpriser har bidragit till disinflationen", skrev de.

De diskuterade fördelarna mellan att sänka med 25 eller 50 punkter, och landade i ett enigt beslut om 50 som det bästa alternativet att säkra låg och stabil inflation, men samtidigt undvika överdriven instabilitet i produktion och sysselsättning.

En ränta på 4,75 procent är ändå fortsatt åtstramande och penningpolitiken befinner sig i ett bra läge att hantera närtida överraskningar. Framtida ränteändringar kommer att bero på utvecklingen i ekonomin.

"Nästa åtgärd är villkorad data som alltid men det fanns inget i dagens kommentar som avråder marknaden från att fortsätta prisa in en ny 50-punkterssänkning i november som det troligaste utfallet. Det tycks rimligt och är vår prognos", sade Sharon Zollner på ANZ till Bloomberg News.


            onsdag kl 10.05 (tisdag kl 16.15)
===================================r
USD/SEK 10:3713 (10:3557) EUR/USD 1:0959 (1:0976)
EUR/SEK 11:3691 (11:3664) USD/JPY 148:48 (148:22)
Ty obl 2 2,22 (2,25) Ty obl 10 2,24 (2,26)
US obl 2 3,95 (3,99) US obl 10 4,02 (4,05)
Sv obl 2 1,88 (1,91) Sv obl 10 2,19 (2,21)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.