Nyhet
9 Oct, 2024

FASTIGHETER: BOSTÄDER KOMMER GYNNAS MEST – KEPLER

Uppdaterad:
9 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Analyshuset Kepler Cheuvreux är positivt inställt till fastighetsbolag med exponering mot bostäder, ett segment som analyshuset kommer vara vinnande framöver.

Det framgår av en rad analyser där Kepler Cheuvreux uppgraderat flera fastighetsbolag med exponering mot bostäder vilket framgår av de analyser som Nyhetsbyrån Direkt har uppmärksammat under onsdagsmorgonen.

"Vi anser att segmentet bostäder kommer att gynnas mest av alla segment av de lägre räntenivåerna", skriver analyshuset.

Vidare räknar Kepler Cheuvreux med att hyreshöjningarna nästa år kommer att uppgå till cirka 4,5 procent.

"Det är nästan tre gånger högre än till exempel kontor", lyfter banken.

I sektorn höjs Klarabo till köp från behåll samtidigt som riktkursen höjs till 24:50 kronor från 21:50 kronor.

"Vi ser att låneandelen av fastighetsvärdet kommer att sjunka under 50 procent nästa år, vilket vi ser som en vändpunkt för Klarabo att bli mer tillväxtorienterat", skriver banken.

Även Johan Knaust bostadsbolag K2A höjs till köp från behåll medan riktkursen höjs till 15:00 kronor (12:40).

"Riskerna har kommit ner ytterligare i och med att gamla obligationer ersätts med nya (lägre spreadar och längre löptider). Följaktligen sänker vi vår värderingsriskpremie från 40 procent till 30 procent", skriver Kepler.

Analyshuset har även rullat över sin modell i en ny period, vilket har gynnat flera av bostadsbolagen som Kepler täcker vilket nämns i flera av bolagsanalyserna.

"Den ganska stora höjningen av riktkursen får också en skjuts av att vi nu räknar med en snabbare sänkning av styrräntan till den normaliserade nivån på 2 procent", heter det vidare kring K2A.

Även Wallenstam är köpvärt enligt Kepler Cheuvreux som höjer sin riktkurs från 60 till 67 kronor och upprepar sitt köpråd.

"Med en avtagande inflationstakt för byggnation och en fortsatt god efterfrågan tack vare Wallenstams geografiska fokus ser vi dock utrymme för ytterligare starter även framöver", skriver banken.

Vidare lyfts det faktum att Wallenstam återupptagit sitt återköpsprogram efter det andra kvartalet.

"…Även om vi bedömer att det viktigaste målet för användningen av tillgängliga medel är att dra i gång nya projekt och att fortsätta göra utdelningar."

Neobo, som knoppades av från SBB i början av 2023, får sin riktkurs höjd från 23 kronor till 28 kronor med ett fortsatt köpråd.

"Vi förväntar oss att hyresintäkterna i Q3 kommer att öka till 230 miljoner kronor jämfört med 227 miljoner kronor i Q2. Detta är en kombinerad effekt av sena hyreshöjningar för bostäder och avyttringen av Tegelbruket 4", skriver Kepler.

Analyshuset beräknar samtidigt att marginalen för driftnettot förbättras till 62 procent i det tredje kvartalet jämfört med 59 procent under motsvarande kvartal förra året.

"Efter tio kvartal i rad med negativa vinstrevideringar förväntar vi oss nu en liten ökning", skriver Kepler vidare om Neobo.

Ett bostadsbolag som dock inte lyckas leva upp till en köprekommendation från Kepler är Studentbostäder, som dock får sin riktkurs höjd från 1:50 kronor till 1:90 kronor, men där rekommendationen behåll upprepas.

"Räntorna verkar komma ned snabbare än vi tidigare räknat med. Därför sänker vi vår riskpremie från 65 procent till 55 procent", skriver Kepler som dock konstaterar att bolagets nyckeltal är "fortsatt problematiska" med en låneandel av fastighetsvärdet på 71 procent och en likviditetskvot på 1,2.

"Stora avyttringar eller ett stort kapitaltillskott kommer att behövas", konstaterar banken.

Om bostadsbolagen ska höra till vinnarna framgent så är Kepler desto mer skeptisk mot fastighetsbolagen med en större exponering mot kontor.

Rutger Arnhults Corem har varit i fokus efter medieuppgifter om att Ericsson kan komma att lämna Kista där Corem är stor uthyrare. I analyskommentaren med rubriken "Mörka moln över Kista", sänks fastighetsbolagets riktkurs från 10:70 kronor till 10 kronor medan rekommendationen behåll upprepas.

"Corems största hyresgäst, Ericsson, med 7 procent av de totala hyresintäkterna, överväger att flytta från Kista, vilket ökar risken. Det kommer i så fall att få negativa spridningseffekter på resten av Kistaområdet. Vi sänker därmed vår förväntade värderingspremie från 10 procent till 0 procent. Trots positiva resultatrevideringar från lägre räntor sänker vi vår riktkurs", skriver Kepler.

Fabege sänks samtidigt till behåll från köp. Riktkursen dras dock upp till 106 kronor från 96 kronor, och den ekonomiska nedgången "tynger fortfarande kontorssegmentet", enligt analyshuset.

Aktien har samtidigt stigit 17 procent sedan bankens senaste uppdatering i början av juli, och Kepler anser att det är dags för en andhämtning i kursresan.

Vidare i Kepler Cheuvreux gedigna fastighetsgenomgång har bevakningen återupptagits av NP3 med rekommendationen behåll. Även Balder, Atrium Ljungberg och Cibus har fått upprepade behållråd och höjda riktkurser.

Prisma Properties, Fastpartner, Wihlborgs, Platzer och Emilshus får samtliga upprepade köprekommendationer med uppskruvade riktkurser.

Kepler har även inlett bevakning av SLP med rekommendation köp och riktkursen 43 kronor.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.