Marknadskommentar
8 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: SCB:S FÖRSTA "SNABB-KPI" SVAGT ÖVER RB-PROGNOS

Uppdaterad:
8 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna noteras på oförändrade till svagt lägre nivåer i förmiddagens handel på tisdagen, euron handlas samtidigt aningen högre mot dollarn jämfört med på måndagseftermiddagen.

Tisdagen inleddes med kraftiga uppgångar på börserna i Fastlandskina, som öppnade efter lång ledighet. Men uppgången tappade kraft på besvikelse över sparsamma detaljer om nya stimulanser från chefen för den nationella utvecklings- och reformkommissionen (NDRC). Hongkongbörsen, som har hållit öppet och stigit de senaste dagarna, sjönk samtidigt tydligt på tisdagen.

Det negativa börssentimentet fortsätter i Europa på tisdagen under fortsatt påverkan av geopolitiska risker och ett fortsatt högt oljepris.

Data från Tyskland på morgonen visade att industriproduktionen ökade med överraskande starka 2,9 procent i augusti jämfört med i juni (väntat +0,8). Det följer dock på en lika stor nedgång i juli, och jämfört med i augusti 2023 sjönk produktionen 2,7 procent.

Enligt Commerzbank beror produktionsökningen i augusti helt på en kraftig ökning i fordonsproduktionen, vilket i sin tur påverkas starkt av semestereffekter.

"Utan denna effekt fortsatte den svagt nedåtriktade trenden i produktionen, och den svaga ordertrenden och det usla sentimentet bland företagen erbjuder inte mycket hopp om att detta kommer att ändras inom en nära framtid", skriver Commerzbank.

I Sverige hade SCB premiär för "snabb-KPI", som därmed publicerades en vecka efter motsvarande data från euroområdet.

Statistiken visade att KPIF-inflationen sjönk till 1,1 procent i september, från 1,2 procent i augusti. KPIF-inflationen exklusive energi sjönk samtidigt från 2,2 till 2,0 procent. Riksbanken septemberprognos hade väntat 1,0 respektive 1,9 procent.

John Eliasson, produktansvarig för KPI på SCB, noterade i ett inlägg på X att KPIF-inflationen var 1,15 procent med ytterligare en decimal, vilket SCB rundade ner till 1,1 procent.

"Detta säkra snabbestimat har denna månad alltså ganska stor sannolikhet att 'tippa över' vid avrundning till tiondelar till ordinarie publicering", skrev han.

Den ordinarie KPIF-statistiken för september, inklusive detaljer, publiceras den 15 oktober.

Johan Löf, prognoschef på Handelsbanken, noterar att snabb-KPI-utfallet ändå sammantaget indikerar att inflationen är på väg mot Riksbankens mål, och att ledande indikatorer antyder att den kommer att hålla sig där.

"Med inflationen för närvarande under kontroll, och med begränsade risker, bedömer vi att Riksbanken tar avstamp i den reala ekonomin, där Riksbanken ser växande risker. Vi behåller vår bedömning om två ytterligare räntesänkningar med 25 punkter under 2024", skriver Johan Löf.

LO-ekonomerna presenterade vidare en prognosuppdatering på morgonen där de konstaterar att svensk ekonomi fortsätter att utvecklas svagt. En svag inhemsk efterfrågan fortsätter dock att räddas av en god utveckling för nettoexporten.

"Hushållen fortsätter att hålla hårt i plånboken. För att få fart på hjulen i svensk ekonomi krävs att hushållen börjar konsumera. Det förutsätter höjda reallöner och sänkta räntor", sade LO:s chefekonom Torbjörn Hållö i en kommentar.

LO ser ändå en något starkare BNP-tillväxt i år och nästa år än vad Riksbanken och KI gör; +0,9 procent i år och +2,2 procent 2025.

Svenska statsobligationsräntor stiger 1-2 punkter på tisdagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt obetydligt högre mot euron jämfört med vid svensk stängning på måndagen.

USA-räntorna har kommit ner något från de högsta nivåerna på måndagseftermiddagen/kvällen. Räntorna har stigit kraftigt i spåren på fredagens oväntat starka jobbstatistik för september, ett utfall som har fått vissa aktörer att misstänka att Fed kan välja att lämna styrräntan oförändrad i november.

Deutsche Bank noterar att terminsmarknaden nu bara prisar in en sannolikhet på 88 procent att Fed sänker styrräntan med 25 punkter den 7 november, och därmed riktas fokus åter mot prisdata senare i veckan för ytterligare vägledning, KPI för september publiceras på torsdag följt av PPI för samma månad på fredag.

Fed kommer också ha tillgång till jobbdata för oktober, som publiceras den 1 november, och förhoppningsvis ett tydligt resultat i presidentvalet, den 5 november, före FOMC-mötet den 6-7 november.

Eftermiddagens USA-datakalender inkluderar handelsbalans för augusti, klockan 14.30.


            tisdag kl 10.05 (måndag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:3343 (10:3495) EUR/USD 1:0994 (1:0984)
EUR/SEK 11:3629 (11:3654) USD/JPY 147:63 (147:96)
Ty obl 2 2,23 (2,24) Ty obl 10 2,25 (2,25)
US obl 2 3,97 (3,99) US obl 10 4,01 (4,02)
Sv obl 2 1,89 (1,86) Sv obl 10 2,18 (2,17)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.