Marknadskommentar
11 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: SMÅ RÄNTERÖRELSER, FOKUS PÅ USA-PPI

Uppdaterad:
11 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna stiger svagt i förmiddagens handel på fredagen, euron handlas samtidigt nära oförändrat mot dollarn jämfört med på torsdagseftermiddagen.

Definitiva data från Tyskland på morgonen bekräftade att KPI-inflationen sjönk till 1,6 procent i september, lägsta sedan februari 2021, från 1,9 procent i augusti. Tjänsteinflationen sjönk från 3,9 till 3,8 procent och HIKP-inflationen sjönk från 2,0 till 1,8 procent.

Data från Storbritannien visade vidare att industriproduktionen steg 0,5 procent mellan juli och augusti, bättre än väntade +0,2 procent. Produktionen i tillverkningsindustrin steg 1,1 procent (väntat +0,2). BNP steg samtidigt 0,2 procent i augusti, vilket var i linje med prognos.

ING Economics noterar att även om den brittiska ekonomin växte igen i augusti, efter att ha varit oförändrad i juni och juli, så dämpas ändå tillväxttakten efter den oväntat starka utvecklingen under första halvåret.

"Slutsatsen blir att ekonomin fortsatt verkar växa i en rimlig takt, men de kvartalsvisa tillväxttal på 0,6/0,7 procent som vi vande oss vid under årets två första kvartal kommer inte att upprepas under andra halvåret. Vi räknar med att BNP växer 0,2 procent totalt under tredje kvartalet", skriver ING Economics i ett kundbrev.

Med starkare tecken på att tillväxten hu har dämpats tror ekonomerna att nästa veckas data över tjänsteinflationen blir extra viktiga.

"Vi tror att dessa kommer att börja krypa under BOE-prognoserna, vilket troligen betyder accelererade policylättnader. Vi räknar med sänkningar både i november och december", skriver ING Economics.

Svenska statsobligationsräntor sjunker svagt på fredagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt knappt 3 öre svagare mot euron jämfört med vid svensk stängning på torsdagen.

Amerikanska statspappersräntor handlas nära på nära oförändrade nivåer i Europa på fredagsförmiddagen, jämfört med noteringarna vid svensk stängning på torsdagen.

USA-räntorna utvecklades oregelbundet på torsdagseftermiddagen/kvällen i spåren på statistik som visade något högre KPI än väntat i september och samtidigt en oväntat kraftig ökning i antalet nyanmälda arbetslösa i veckostatistiken.

Deutsche Banks Jim Reid noterar i ett kundbrev att marknadens narrativ sannerligen har ändrats efter förra veckans oväntat starka jobbstatistik och torsdagens något högre än väntade KPI, som dock motverkades av veckostatistiken.

"Men vi står inför en period då statistiken kommer att vara kraftigt påverkad av den senaste tidens stormar och strejker. Så det kommer säkerligen betyda att det blir några komplicerade veckor för marknaderna och Fed", skriver han.

Kommentarer från en rad Fedledamöter, John Williams, Austan Goolsbee och Thomas Barkin, antyder att de har varit förberedda på ojämnheter i inkommande statistik. Raphael Bostic, Fed Atlanta, tycker dock att "hackigheten" i statistiken kan tala för att Fed bör ta paus i räntesänkningarna i november. "Jag är definitivt öppen för det", sade han på torsdagskvällen.

I eftermiddag, klockan 14.30, riktas fokus mot PPI-data för september, som också kan ha viss bäring för prognoserna inför PCE-data för samma månad (som publiceras på Halloween, den 31 oktober, av alla dagar). Konsensusprognosen väntar att PPI ska ha stigit 0,1 procent jämfört med i augusti medan kärn-PPI väntas ha stigit 0,2 procent.

Klockan 16.00 publiceras också preliminära Michiganindex för oktober.


            fredag kl 9.45 (torsdag kl 16.15)
====================================
USD/SEK 10:4050 (10:3833) EUR/USD 1:0940 (1:0935)
EUR/SEK 11:3840 (11:3561) USD/JPY 148:77 (148:51)
Ty obl 2 2,26 (2,25) Ty obl 10 2,27 (2,26)
US obl 2 3,99 (3,98) US obl 10 4,08 (4,08)
Sv obl 2 1,88 (1,89) Sv obl 10 2,13 (2,14)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.