Marknadskommentar
9 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: STARKARE DOLLAR, NYA ZEELANDS CB SÄNKTE 50 PKT

Uppdaterad:
9 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visade små rörelser på onsdagen, medan dollarn stärktes överlag, med dollarindex på 102,75. Oljan var ned och Europabörserna visade en blandad utveckling.

Kinabörserna har fortsatt att falla på besvikelse om nya finanspolitiska stimulanser, kanske kan utförligare besked komma vid en förannonserad pressträff på lördag.

"För att marknadens entusiasm ska behållas så krävs det mycket mer aggressiva åtgärder för ett finanspolitiskt paket eller en marknadsstabiliserande mekanism", sade Homin Lee på Lombard Odier till Bloomberg News.

Den tyska exporten ökade 1,3 procent i augusti från juli, över väntade -1,0 procent. Importen sjönk 3,4 procent, väntat var -2,5 procent.

Tidigare i veckan har orderingången visat en rejäl nedgång i augusti, medan produktionen steg mer än väntat.

Även om dessa data påverkats av tillfälliga faktorer så pekar indikatorer för såväl Tyskland som euroområdet mot en brantare inbromsning. Det har tillsammans med en inflation under målet fått marknaden att nu vara så gott som säker på att ECB sänker räntan i nästa vecka: prissättningen har gått från 25 procents sannolikhet till i praktiken fullt inprisat.

"Vi tror att ECB känner sig rätt bekväma med den nuvarande prissättningen och det finns inga övertygande skäl för chefen Christine Lagarde att avsiktligt ändra marknadens förväntningar", skrev SEB.

En rad ECB-ledamöter har bekräftat de förväntningarna, senast franske centralbankschefen Francois Villeroy de Galhau.

Kollegan Mario Centeno sade dock att de bör vara försiktiga och agera gradvis i besluten, och två ledamöter, Peter Kazimir och Pierre Wunsch, framhöll att inga beslut ännu fattats om oktobermötet.

ECB antas gå fram i 25-punkterssteg, och det väntas nu även Fed göra efter förra veckans starkare jobbrapport. Enligt CME Fedwatch Tool ses till och med en sannolikhet på 14 procent att Fed inte sänker i november.

Flera Fed-ledamöter har kommenterat jobbrapporten som något klart positivt, vilket stärker möjligheterna att få till den önskade mjuklandningen i ekonomin samtidigt som inflationen ska fortsätta ned till målet.

På onsdagskvällen svensk tid kommer protokollet från Fed-mötet 18 september, med resonemanget bakom den lite överraskande räntesänkningen med 50 punkter. Därefter riktas blickarna mot september-KPI på torsdagen.

Slagen i Fed-förväntningarna har gett större rörelser i USA-räntorna. Tioåringen handlades fortsatt över 4 procent, och har sedan mitten av september stigit 45 punkter.

Ice/Bofa Move index, som mäter investerarnas förväntningar om kommande volatilitet på obligationsmarknaden, steg efter jobbrapporten till den högsta nivån sedan januari och har därefter legat kvar där.

"Marknaden kränger från det ena narrativet till det andra på nästan veckobasis", sade William Vaughan på Brandywine Global Investment till Financial Times.

Den svenska kronan tappade 4 öre till 10:39 mot dollarn och 2 öre till 11:38 mot euron. Svenska räntor var svagt ned.

Marknaden börjar nu mer luta åt en 25-punkterssänkning från Riksbanken i november, vilket är Riksbankens huvudscenario även om de öppnat för 50 punkter vid något av mötena i år.

Den nyzeeländska dollarn tappade från cirka 0:6130 till 0:6060 mot USA-dollarn på onsdagen, efter att centralbanken, RBNZ, som väntat sänkt räntan med 50 punkter till 4,75 procent.

RBNZ noterade att inflationen ligger inom målintervallet och konvergerar mot mittpunkten på 2 procent. En ränta på 4,75 procent är ändå åtstramande och penningpolitiken befinner sig i ett bra läge att hantera närtida överraskningar. Framtida ränteändringar kommer att bero på utvecklingen i ekonomin.

"Totalt sett så stärker oktobermötet bankens duvaktiga hållning och visar inga tydliga tecken på att bromsa takten i november. Med inflationen inom målet och en bräcklig arbetsmarknad så kommer RBNZ att sänka räntan snabbare", sade Shannon Nicoll på Moody's Analytics till Reuters.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.