RÄNTOR/VALUTOR: "TRUMP TRADE"-PAUS INFÖR USA-KPI
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna noterar måttliga rörelser i förmiddagens handel på onsdagen, detta efter att ha stigit något efter svensk stängning på tisdagen.
Euron handlas något högre mot dollarn efter att ett försöka att bryta ner under 106-nivån i tidig handel stött på motstånd. Dollarn vänder samtidigt något ner från höga nivåer mot japanska yen.
ING Economics noterar att den andra omgången av "Trump-trades" på valutamarknaden har pressat upp dollarn till nya höjder "när marknaderna sätter tänderna i det dubbla narrativet av ökade ränte- och tillväxtgap mellan USA och andra utvecklade länder.
Enligt ING-ekonomerna är det rimligt att räkna med vissa positionsjusteringar inför eftermiddagens amerikanska KPI-data för oktober. Men förväntningar om relativt höga kärnprisökningar under månaden kan sannolikt betyda en fortsatt stark dollartrend baserat på mer hökaktiga Fedförväntningar.
I Sverige visade protokollet från Riksbankens policymöte den 6 november att olika riskfaktorer innebar att räntebeslutet inte var självklart, men sammantaget var bedömningen ändå överlag att en räntesänkning med 50 punkter var ett väl avvägt beslut.
Riksbankschefen Erik Thedéen noterade ett antal risker att ta hänsyn till, bland annat relaterade till den ekonomiska politiken i omvärlden, och "gårdagens amerikanska val är naturligtvis av särskild vikt".
Frågan var om samverkande risker i omvärlden skulle kunna leda till stigande importpriser och en svagare krona, och om det i så fall skulle tala emot en sänkning med 50 punkter.
"Min bedömning är att vi bör agera på den information vi har här och nu, och den talar för en fortsatt, men något snabbare, normalisering av penningpolitiken. När inflationsriskerna är balanserade och konjunkturutvecklingen svagare än vi tidigare bedömt så är det rimligt att sänka styrräntan något snabbare", sade riksbankschefen.
Thedéen påpekade att de risker som finns, bland annat kopplade till det amerikanska valet, "talar inte entydigt för högre inflation", att USA och andra länder ändrar sin ekonomiska politik kan också leda till lägre inflation.
"Uttryckt på annat sätt: osäkerheten har ökat men den riskjusterade inflationsprognosen har inte nödvändigtvis ändrats så mycket. Det gör att det nu är rimligt att ta fasta på de svagare konjunkturutsikterna och att anpassa penningpolitiken därefter", sade riksbankschefen.
En generell bedömning bland direktionsledamöterna var att räntebanan från i september står sig relativt väl, vilket öppnar för nya räntesänkningar i december och i början av nästa år.
"Men, om utsikterna för inflationen ändras kommer penningpolitiken anpassas", sade vice riksbankschef Anna Breman.
Erik Thedéen framhöll att Riksbanken behöver ha särskild vaksamhet och handlingsberedskap för radikalt olika scenarier.
"Kronans fortsatta utveckling är här av särskild betydelse", sade han.
Swedbank tycker att protokollet på ytan indikerade att ledamöterna stod fast vid räntebanan från i september, "men nyanserna var mjuka bland en majoritet av direktionsledamöterna".
Svenska räntor stiger 2-3 punkter på onsdagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt drygt 1 öre starkare mot euron jämfört med vid svensk stängning på tisdagen.
USA-räntorna vänder svagt ner i europeisk onsdagshandel, efter att ha stigit ytterligare efter svensk stängning på tisdagen. Deutsche Bank noterar att marknaden fortsätter att söka rätt nivåer inför det kommande maktskiftet, som mest troligt innebär att Republikanerna tar allt.
"Detta sker inför dagens KPI-data som kommer att bli en nyckelfaktor i Feds beslut nästa månad. Det är särskilt viktigt denna gång eftersom det finns spekulationer om att Fed kan hoppa över nästa möte och inte sänka alls", skriver Deutsche Bank i ett kundbrev.
KPI-data för oktober publiceras klockan 14.30. Enligt konsensusprognosen väntas KPI ha stigit 0,2 procent jämfört med i september medan kärn-KPI väntas ha stigit 0,3 procent. KPI-inflationstakten väntas ha stigit från 2,4 till 2,6 procent medan kärn-KPI-inflationen väntas ha varit oförändrad, på 3,3 procent.
Fed-chefen i Minneapolis, Neel Kashkari, sade på tisdagen att han kommer att granska inkommande inflationsdata för att avgöra om ytterligare en räntesänkning är lämplig vid mötet i december.
På frågan om vad som skulle kunna få beslutsfattarna att pausa nästa månad svarade han att det skulle krävas en överraskning på inflationsfronten, som ändrar utsikterna dramatiskt.
"Om vi ser oväntat höga inflationssiffror mellan nu och då, kan det få oss att tveka. Det är svårt att föreställa sig att arbetsmarknaden verkligen skulle hetta till mellan nu och december. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med tid", sade han vid en Yahoo Finance Invest-konferens.
Enligt CME FedWatch Tool indikerar terminshandeln för närvarande en drygt 34-procentig sannolikhet för att Fed kommer att lämna styrräntan oförändrad i december, ner från drygt 41 procent på tisdagskvällen
onsdag kl 11:00 (tisdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:8861 (10:9153) EUR/USD 1:0628 (1:0619)
EUR/SEK 11:5701 (11:5822) USD/JPY 154:89 (154:40)
Ty obl 2 2,16 (2,13) Ty obl 10 2,38 (2,34)
US obl 2 4,35 (4,33) US obl 10 4,42 (4,38)
Sv obl 2 1,85 (1,82) Sv obl 10 2,18 (2,15)