Marknadskommentar
11 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR FORTSATT NED, FED-LEDAMOT SER PAUS

Uppdaterad:
11 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna har sjunkit något jämfört med svensk stängning på torsdagen, med den tioåriga statsobligationen 1 punkt ned till 4,07 procent. Dollarn visar relativt små förändringar, medan Asienbörserna inte har någon tydligare riktning.

USA-data på torsdagen var blandade: KPI kom in lite högre än väntat medan nyanmälda arbetslösa steg mer än prognos. Marknaden tog initialt mer fäste på det senare.

USA-räntorna steg därefter tillfälligt efter att Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, sagt att han är öppen för antingen en sänkning med 25 punkter när ledamöterna möts i november, men också kan tänka sig att avvakta med en paus.

KPI-utfallet ger större utrymme för centralbanken att agera tålmodigt.

"Den här 'hackigheten' (i datapunkterna) ligger för mig i linje med att vi kanske borde ta en paus i november. Jag är definitivt öppen för det", sade han.

Andra Fed-ledamöter tonade också i viss mån ned KPI-utfallet.

Fed-chefen i New York, John Williams, noterade att det från månad till månad kommer att vara svängningar och gupp i datan, men att han generellt sen stadig process av att inflationen går nedåt.

"Jag väntar mig att detta kommer att fortsätta", sade han enligt Bloomberg News.

Austan Goolsbee sade till CNBC att den övergripande trenden för inflationen de senaste 12-18 månaderna varit nedåtriktad, och Fed-chefen i Richmond, Thomas Barkin, noterade att inflationen "definitivt går i rätt riktning".

"September-KPI kom högre än väntat, där särskilt kärn-KPI överraskade på uppsidan. Arbetsmarknaden sitter däremot fortsatt i förarsätet för Fed och vi ser nästa månads jobbrapport som viktigare för att bestämma takten och omfattningen i Fed-lättnaderna", sade Whitney Watson på Goldman Sachs.

Marknaden ser nu en sannolikhet på 13 procent att Fed lämnar räntan oförändrad den 7 november.

En relativt starkt mottagande av en emission av 30-åriga statsobligationer för 22 miljarder dollar bidrog till att dra ned USA-räntorna på torsdagen. Teckningskvoten blev 2,50 mot snitt på 2,38 i sex senaste emissionerna.

Sydkoreas centralbank, BOK, startade sina lättnader genom att dra ned styrräntan med 25 punkter till 3,25 procent. BOK-chefen Rhee Chang-yong sade att det skulle kunna tolkas som en "hökaktig sänkning" då finansiell stabilitet fortsatt kommer att vara viktigt i framtida beslut. Men det finns utrymme göra mer.

"Från där vi står nu så ligger styrräntan över en neutral nivå oavsett modell, så det finns utrymme för fler sänkningar", sade han enligt Reuters.

Nästa policymöte är den 28 november, men Rhee noterade att en majoritet av direktionen ser oförändrad ränta kommande kvartal.

Fokus på fredagen ligger på USA-PPI, som har viss bäring på PCE-inflationen som kommer den 31 oktober. Innan dess väntas definitivt tyskt KPI och brittiska industridata.



              fredag kl 6.30 (torsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:3827 (10:3833) EUR/USD 1:0937 (1:0935)
EUR/SEK 11:3566 (11:3561) USD/JPY 148:79 (148:51)
Jp obl 2 0,41 (0,41) Jp obl 10 0,95 (0,96)
Ty obl 2 2,23 (2,25) Ty obl 10 2,26 (2,26)
US obl 2 3,98 (3,98) US obl 10 4,07 (4,08)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.