Marknadskommentar
19 Jul, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR UPP, EURON NED

Uppdaterad:
19 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska räntor stiger något på fredagsförmiddagen medan euron fortsätter att tappa och handlas nu på 1:088 mot dollarn.

ECB lämnade på torsdagen som väntat depositräntan på 3,75 procent. I pressmeddelandet meddelades att ECB fortsätter med en databeroende möte-för-mötehållning, och att det inte görs några åtaganden i förväg om någon särskild räntebana.

Vid efterföljande presskonferens sade ECB-chefen Christine Lagarde att beslutet var enhälligt, och att det är "vidöppet" vilket beslut som rådet kommer att fatta vid nästa möte i september.

Ipek Ozkardeskaya, senior analytiker på Swissquote Bank, noterar att trots Lagardes kommentarer tappade euron något mot dollarn, och hon skriver att reaktionen ser ut som att Lagarde gett starkare signaler för en sänkning i september.

"Det i sig är en risk om förväntningarna skulle gå före sig själv", fortsätter analytikern.

På fredagen sade ECB-rådsledamoten Madis Müller att räntorna är tillräckligt höga för att hålla tillbaka låneefterfrågan. För att räntorna ska sänkas igen behövs mer förtroende för att inflationen rör sig mot 2 procent.

Francois Villeroy de Gahau, ECB-rådsledamot, ansåg att disinflationen i euroområdet går i linje med prognoserna, inflationen kommer att fortsätta att sjunka, men i lite långsammare takt.

Nästa räntebeslut kommer att bero på data, fortsatte han, och ville inte ge någon prognos för när han tror att det kommer att bli aktuellt att sänka räntan men uppgav att marknadens prissättning av ränteutsikterna verkar rimliga.

I en marknadskommentar noterar Danske Bank att marknadens prissättning, enligt dem, verkar alltför positiv och de står fast vid sin prognos att nästa räntesänkning kommer först i december följt av tre sänkningar under 2025.

ECB:s återkommande undersökning av oberoende prognosmakares utsikter för den ekonomiska aktiviteten i euroområdet ser nu något högre kärninflation i år och nästa år jämfört med för tre månader sedan.

Kärninflationen väntas bli 2,7 procent i år, 2,2 procent nästa år och 2,0 procent år 2026. I den förra enkäten väntades 2,6, 2,1 respektive 2,0 procent.

I Storbritannien sjönk detaljhandeln med 1,2 procent i juni, en klart större nedgång än väntade -0,4 procent. Financial Times skriver att det tros bero på det dåliga vädret och osäkerheterna som uppstod kring valet.

Exklusive bensin sjönk detaljhandelns försäljningsvolym 1,5 procent.

ONS chefsekonom, Grant Fitzner, sade att "detaljhandelsförsäljningen föll tillbaka från maj månads senaste toppnotering med nedgångar i alla större butikstyper, med undantag för bensinstationer. Varuhus, klädbutiker och möbelbutiker stod för större del av nedgången".

USA-räntorna pekar uppåt under fredagsförmiddagen, tvåårsräntan är 4 punkter upp och även tioåringen är 4 punkter upp, jämfört med torsdag svensk stängning.

Tilltagande ekonomiska och geopolitiska risker har fått den optimism kring kommande räntesänkningar, som tidigare präglat stämningen på finansmarknaderna, att avta.

På torsdagskvällen sade Fed-chefen i San Fransisco, Mary Daly, att den senaste tidens data i USA verkligen har varit bra, men ekonomin är inte där än när det gäller inflationen. Arbetsmarknaden håller på att komma tillbaka i balans och det finns risker på båda sidor.

På valutamarknaden handlas dollarn nu runt 157:2 mot yenen, upp från 156:6 vid svensk stängning i går, men ned något jämfört med tidig europahandel under fredagen.

Tidigt på fredagsmorgonen publicerades även japanskt KPI som visade att kärn-KPI (KPI exklusive färska livsmedel) stigit med 2,6 procent i juni, upp från +2,5 procent föregående månad. Väntat var en ökning med 2,7 procent.

Capital Economics skriver i en kommentar att medan Bank of Japan fortfarande kommer att se Tokyo-KPI för juli före mötet senare denna månad, stödjer de rikstäckande junisiffrorna vår prognos om ytterligare en räntehöjning vid det mötet.



            fredag kl 10.30 (torsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:6618 (10:5529) EUR/USD 1:0881 (1:0908)
EUR/SEK 11:6017 (11:5129) USD/JPY 157:19 (156:62)
Ty obl 2 2,78 (2,76) Ty obl 10 2,43 (2,41)
US obl 2 4,49 (4,45) US obl 10 4,21 (4,17)
Sv obl 2 2,21 (2,21) Sv obl 10 2,05 (2,05)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.