Marknadskommentar
10 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR/USD VÄNDE NED EFTER STATISTIK

Uppdaterad:
10 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visade netto små förändringar på torsdagen. USA-räntorna och dollarn vände ner på eftermiddagen efter att KPI-utfallet för september kommit in lite högre än väntat, men antalet nya arbetslösa samtidigt ökat oväntat mycket. Siffrorna gick alltså i "fel riktning".

USA-räntorna, som fortsatt att stiga på förmiddagen, vände nedåt efter statistiken, med tvåårsräntan vid svensk stängning på 3,98 procent, oförändrat från samma tid dagen före, medan den tioåriga statsobligationen var fyra punkter upp på 4,08 procent.

USA:s KPI ökade med 0,2 procent i september, från augusti, och med 2,4 procent, från ett år tidigare. För kärn-KPI var motsvarande siffor +0,3 respektive +3,3 procent.

Samtliga av utfallen låg 0,1 procentenheter över konsensusprognoserna.

Veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa visade en uppgång med 33.000 personer till 258.000 personer, här väntades en klart mindre uppgång till 230.000 personer. Fyraveckorssnittet ökade också liksom antalet som fortsatte få bidrag. Uppgången drevs delvis av orkanen Helene.

Efter statistiken ökade handlarnas förväntningar om att Fed kommer att sänka styrräntan med 25 punkter vid nästa möte i november.

"Vi är i en miljö där 'bra nyheter är bra nyheter, dåliga nyheter är dåliga', och detta var inga bra siffror – men det betyder inte att de vänder upp och ner på de större utsikterna för solid ekonomisk tillväxt och måttlig inflation", sade Chris Larkin på Morgan Stanley, enligt Bloomberg News.

På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning kring 1:093 mot dollarn, ner från 1:095 vid samma tid dagen före, medan dollarn tappat till 148:5 mot yenen (149:1).

Tyska Destatis publicerade på morgonen detaljhandelsstatistiken för augusti, som visade en ökning med 1,6 procent från månaden före. I årstakt var uppgången 2,1 procent. Detaljhandelsdatan har inte publicerats sedan april på grund av IT- och metodproblem.

Den svenska tioårsräntan sjönk med 6 punkter till 2,14 procent medan kronan blev 2 öre starkare till 11:36 mot euron och 1 öre starkare till 10:38 mot dollarn.

SCB:s BNP-indikator steg 1,1 procent i augusti jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år steg BNP 0,7 procent.

Hushållens konsumtion steg 0,8 procent under augusti och 0,1 procent i årstakt. Produktionen i näringslivet ökade 1,6 procent i augusti, med tjänsteproduktionen upp 1,3 procent, medan industriorderingången steg 5,1 procent i augusti.

Swedbank skrev i en kommentar att utfallet generellt var bättre än väntat. Hushållens konsumtion drevs av nöjen och fritid men även detaljhandel. Tidigare månader reviderades upp och utfallet pekar mot en ökning i hushållens konsumtion på 1 procent tredje kvartalet, vilket är över Riksbankens prognos.

Då aktivitetsdata, och då i synnerhet hushållens konsumtion, är främsta fokus för Riksbanken för närvarande, så kan utfallet tippar över till en sänkning med 25 punkter i november.

"Totalt sett så indikerar utfallet en lite lägre sannolikhet för en sänkning med 50 punkter", skrev de.

Även Handelsbanken noterade att med inflationen under kontroll så ligger Riksbankens fokus på den reala ekonomin, där de ser en ökad risk för att återhämtningen kommer att ta längre tid än väntat. De behåller sin prognos om två sänkningar till i år med 25 punkter vardera.

SEB behåller sin prognos på 50 punkters sänkning I november, men noterade att statistiken "på marginalen" ökar sannolikheten för 25 punkter.

Norsk KPI på morgonen kom in lite lägre än väntat i september. Kärn-KPI ökade 3,1 procent i årstakt, i stället för väntade 3,3 procent, medan KPI steg 3,0 procent, väntat var 3,2 procent.

Handelsbanken skrev att nedgången främst berodde på lägre inflation i importerade varor och att utfallet inte var tillräckligt för att ändra deras prognos om att Norges Bank väntar till mars med sin första räntesänkning.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.