Nyhet
11 Oct, 2024

RÅVAROR: KRITISKA MINERALER I FOKUS VID SNS-SEMINARIUM

Uppdaterad:
11 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Hur Sverige ska säkra tillgången av kritiska råmaterial var i fokus vid ett seminarium på torsdagen med företrädare från akademin, branschen och politiken som anordnades av Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS).

Frågan diskuterades mot bakgrund av EU-satsningen CRMA (Critical Raw Materials Act) som trädde i kraft inom EU i våras och som syftar till att ge industrier inom unionen tillgång till kritiska råmaterial på ett säkert och hållbart sätt.

EU-arbetet på området accelererade rejält efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 som blottlade sårbarheter.

Magnus Ericsson, adjungerad professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet, uppgav vid seminariet att han ser förutsättningar för ett gruvkluster i Sverige och Norden med effektiv, prisvärd och miljövänlig produktion.

"Det är viktigt att inte bara se det här som en fråga om att försörja Europa, utan också om hur man kan utveckla svensk ekonomi och skapa affärsmöjligheter", sade han.

Det är viktigt att tänka på både gruvor och gruvutrustningsbolag, anser han. Gruvutrustningsföretagen Epiroc och Sandvik har tillsammans en global marknadsandel på i storleksordningen 50 procent inom underjordsgruvmaskiner - och just underjordsdrift blir allt vanligare, framhöll han.

EU har satt som mål att 10 procent av unionens årliga konsumtion av strategiska råmaterial ska utvinnas inom EU år 2030. Det skulle innebära ungefär en fördubbling.

"Jag tror inte att man kommer klara 10-procentsmålet", sade Magnus Ericsson.

En annan del av EU-arbetet syftar till att korta ned tiden för tillståndsansökan. Den adjungerade professorn tror inte man kommer att kunna göra miljöprövningar på 27 månader som är målet.

Han anser vidare att EU fokuserar för mycket på små metaller, både mätt i värde och volymer. Att tillfredsställa ett växande stålbehov globalt med tillräckliga volymer järnmalm kommer att bli en mycket stor utmaning, tror han snarare och uppmanade till att titta mer på ton och dollar än att bara fokusera på sällsynta jordartsmetaller.

På europeisk nivå ser han avsaknad av villigt riskkapital som en stor utmaning för att få till stånd fler gruvprojekt. Samtidigt förespråkade han att försöka få till bra gruvdrift på platser i världen där malmhalterna är som högst, exempelvis i konfliktdrabbade Kongo. Där är exempelvis halterna av koppar flera gånger högre än i Bolidens Aitik-gruva.

Det statliga gruvföretaget LKAB:s vd Jan Moström sade vid seminariet att när Europa gjorde sig av med gruvor på 1970- och 80-talet - när stora fyndigheter hittades på andra håll i världen såsom Sydamerika, Australien och Afrika - så följde också miljöproblemen kring gruvindustrin med dit medan priserna blev lägre.

Många råmaterial finns egentligen i Europa, men här har man inte prospekterat så mycket de senaste 40 åren, uppgav han. Finland och Sverige har en stark gruvindustri nu, men kring millennieskiftet var det nära att det gick åt andra hållet. Som tur var började det investeras mer i prospektering i Sverige och Finland då. Nu är frågan vad Europa är beredda att betala för att säkerställa egen produktion för att inte vara beroende av olämpliga stater, menar Jan Moström.

På en fråga om LKAB:s framtida konkurrenskraft framhöll han att bolaget har en så pass högvärdig järnmalm att man kan förädla den till ännu högre halter och göra pellets med hjälp av vätgas.

"Australien är en enormt stor leverantör av järnmalm till kinesisk stålindustri. De bryter mineralet hematit som är väldigt svårt att förädla till högre halt. Det kommer att vara jättesvårt för Kina att ställa om. Vi kan däremot göra det mer vår pellets", hävdade LKAB-chefen.

Därefter pratade han kring bolagets möjligheter inom fosfor kopplat till konstgödselproduktion och sällsynta jordartsmetaller av betydelse för effektiva elmotorer.

Det pratas mycket om batterier nu, inte minst ur ett svenskt perspektiv med Northvolts utmaningar, men att ha en effektiv elmotor är minst lika viktigt, argumenterade Jan Moström.

LKAB-chefen är även ordförande i branschorganisationen Euromine. Europa har problem med konkurrensförmågan, anser Jan Moström som framhöll betydelsen av prisvärd energi för att kunna få fram de råvaror man behöver och kunna ha en konkurrenskraftig tillverkningsindustri på den globala scenen.

LKAB-chefen ser EU:s CRMA-arbete som ett otroligt viktigt första steg. Han uppgav sig tro att det kommer att gå att få till stånd miljöprövningar som bara tar 27 månader utan att tumma på miljöfrågorna, något som alltså forskaren Magnus Ericsson däremot är mer skeptisk till att EU ska kunna lyckas med.

Vid seminariet medverkade även bland annat Sara Modig (KD), statssekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch. Hon framhöll över lag vad regeringen gör för att tillhandahålla bra förutsättningar för gruvsektorn.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.