RB: BEKYMRAD ÖVER PRISUTVECKLING I PRODUCENTLEDET - JANSSON
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Mitt sammantagna intryck när det gäller olika inflationsindikatorer är att de kan tyda på ett något ökande inflationstryck som kanske också är lite högre än normalt.
Det sade vice riksbankschef Per Jansson vid det penningpolitiska mötet den 28 januari, enligt protokollet från mötet. Där sänkte Riksbanken styrräntan med 25 punkter till 2,25 procent.
"Å andra sidan överraskade inflationsutfallet i december en del på nedsidan och förmedlar en bild av prisökningar väldigt mycket i linje med inflationsmålet", fortsatte han.
Han såg samtidigt en "oroväckande" prisutveckling i producentledet. Här har det skett ganska stora prisökningar under de senaste två till tre månaderna och siffrorna för december utgjorde inget undantag.
"Den här utvecklingen bekymrar mig en hel del, inte minst mot bakgrund av att den internationella miljön ser ut att gå mot att bli mer inflationistisk", sade Jansson.
Beträffande konjunkturen sade han att de "glädjande nog"
nu kan konstatera att det finns tecken på att återhämtningen redan verkar ha inletts under slutet av fjolåret, åtminstone vad gäller konsumtionen.
"Att konsumtionen nu verkar öka är givetvis positivt och viktigt. Men Sverige är en liten öppen ekonomi som påverkas mycket av utvecklingen i andra länder. Precis som jag var inne på vid vårt förra möte och som konstateras i utkastet till uppdatering finns betydande risker för den ekonomiska utvecklingen i omvärlden", enligt Jansson.
Enligt honom är det knappast så att man trots ljuspunkterna kring konsumtionsutvecklingen just nu behöver oroa sig för att återhämtningen i svensk ekonomi ska bli överdrivet snabb och i förlängningen föra med sig stora impulser till inflationen från efterfrågesidan.
Han sade vidare att ett viktigt skäl till att han tycker att den här räntebanan fortfarande är en bra utgångspunkt är att Riksbanken har sänkt styrräntan väldigt mycket under en relativt kort tidsperiod och att han nu därför vill avvakta mer information om vilka effekter denna stora och ganska snabba förändring i penningpolitiken får på inflationen och konjunkturen.