RB: HAR BRA LÄGE FÖR ANPASSA PEN POL VID BEHOV - SEIM
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vägen framåt är kantad av stor osäkerhet och en klok penningpolitik ska därför vara robust.
Det sade vice riksbankschef Anna Seim vid det penningpolitiska mötet den 28 januari, enligt protokollet från mötet. Där sänkte Riksbanken styrräntan med 25 punkter till 2,25 procent.
Styrräntan ligger nu mitt i det spann för en trolig långsiktig neutral ränta som de kommunicerade i slutet av förra året.
"Jag bedömer att vi nu för en närmast neutral penningpolitik som kommer att sluta inflationsoch BNP-gap på sikt. Det gör att vi också har ett bra slagläge för att anpassa penningpolitiken när störningar träffar ekonomin", sade hon.
Ett återkommande tema i deras penningpolitiska rapporter har varit politiska förändringar i omvärlden och omfattande geopolitisk osäkerhet.
I och med installationen av president Donald Trump kan man visserligen argumentera för att osäkerheten lagt sig något eftersom en del av det spekulerande som föregått hans tillträde nu är över. Men det är fortfarande oklart vilka motreaktioner hans politik kommer att leda till.
"Det är ett spänt läge globalt och en gnista någonstans kan landa på synnerligen torr ved. Min bedömning är att exempelvis förändrade handelsflöden i spåren av amerikansk ekonomisk politik, gör att risken för utbudsstörningar är förhöjd. Detta kan överraska och påverka svensk inflation", sade hon.
Samtidigt finns det risker för att den inhemska konjunkturen inte återhämtar sig på det sätt vi ser framför oss och de är i så fall också beredda att sänka räntan ytterligare.
"Vid mötet i mars återkommer vi med en fullständig prognosomgång och har då en ännu tydligare bild över konjunktur- och inflationsutsikterna", sade hon.
Riksbanken har sänkt styrräntan med 1,75 procentenheter på nio månader och de har i och med detta positionerat sig väl för att hantera framtida utmaningar.
"Det gäller oavsett om vi får en oväntat svag inhemsk konsumtion och tillväxt framöver, eller om 2025 innebär utbudsstörningar som skapar inflationsimpulser i svensk ekonomi", sade hon.