RB: INGA STARKA SKÄL ATT I NULÄGET ÄNDRA RÄNTEBANAN – THEDÉEN
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Styrräntan sänks nu i en lite snabbare takt jämfört med prognosen i september, och det är viktigt då det ger lägre räntor till hushåll och företag tidigare än om räntan hade sänkts i en något långsammare takt.
"Men jag ser i nuläget inte några starka skäl att i övrigt revidera räntebanan, även om osäkerheten kring vår räntebana har ökat", sade han
Det sade riksbankschef Erik Thedéen vid det penningpolitiska mötet den 6 november, enligt protokollet från mötet. Vid mötet sänkte Riksbanken styrräntan med 50 punkter till 2,75 procent.
Han noterade att flera indikatorer fortsatt stöder prognosen om att inflationen ska förbli nära målet, och det faktum att Riksbankens prognoser på senare tid har stått sig väl ger tillförsikt att fortsätta att sänka räntan.
Det finns däremot andra risker att ta hänsyn till, bland annat relaterade till den ekonomiska politiken i omvärlden, och "gårdagens amerikanska val är naturligtvis av särskild vikt".
Enligt riksbankschefen är det tänkbart att olika faktorer i omvärlden framöver skulle kunna samverka på ett negativt sätt, så att exempelvis priserna på många importvaror stiger samtidigt som kronan försvagas påtagligt, från dagens redan svaga nivå.
"En fråga vi haft att ta ställning till är om denna risk talar emot en styrräntesänkning med en halv procentenhet vid dagens möte. Skulle vi i stället valt att sänka med en kvarts procentenhet?", frågade sig Thedéen.
"Min bedömning är att vi bör agera på den information vi har här och nu, och den talar för en fortsatt, men något snabbare, normalisering av penningpolitiken. När inflationsriskerna är balanserade och konjunkturutvecklingen svagare än vi tidigare bedömt så är det rimligt att sänka styrräntan något snabbare", fortsatte han.
Thedéen påpekade att de risker som finns, bland annat kopplade till det amerikanska valet, "talar inte entydigt för högre inflation", att USA och andra länder ändrar sin ekonomiska politik kan också leda till lägre inflation.
"Uttryckt på annat sätt: osäkerheten har ökat men den riskjusterade inflationsprognosen har inte nödvändigtvis ändrats så mycket. Det gör att det nu är rimligt att ta fasta på de svagare konjunkturutsikterna och att anpassa penningpolitiken därefter", sade riksbankschefen.
Han tillade dock att det innebär att Riksbanken behöver ha särskilt vaksamhet och handlingsberedskap för radikalt olika scenarier.
"Kronans fortsatta utveckling är här av särskild betydelse", sade Thedéen.