Nyhet
6 Sep, 2024

RB: KLOKT GÅ FRAM GRADVIS MED SÄNKNINGAR - SEIM

Uppdaterad:
6 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riksbanken gör bedömningen att räntan ska ned mot en neutral nivå men att det är klokt att göra det på ett gradvist sätt.

Det säger vice riksbankschef Anna Seim i en intervju med Dagens Industri.

Anledningen är att den ekonomiska utvecklingen är väldigt osäker, och vi kan drabbas av ytterligare chocker.

"Vi vet också att det finns en osäkerhet om styrkan i den penningpolitiska transmissionen, hur effektiv är penningpolitiken? Om vi visste säkert att våra prognoser skulle slå in och vi vet att vi ska ned 75 punkter då skulle vi kunna göra det på ett bräde", säger hon.

Hon noterar samtidigt att i många makroekonomiska modeller spelar någon månad hit eller dit med ränteändringar inte så stor roll, man kan uppnå samma sak, och då tycker hon att det är bättre att göra det på det förutsägbara sättet.

"Jag vill också betona att 'gradvis' inte betyder att vi sänker med 25 punkter vid varje möte. Det kan betyda att vi ligger still vid något möte och att vi sänker med 50 punkter vid något möte", säger hon.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.