Nyhet
13 Sep, 2024

KINA: PENSIONSÅLDERN HÖJS MED UPP TILL 5 ÅR

Uppdaterad:
13 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinas regering har beslutat att höja pensionsåldern med upp till fem år för att bromsa den minskande arbetskraften, en följd av årtionden av ettbarnspolitik. Det är första gången Kina höjer pensionsåldern sedan 1978 och redan på förslagsstadiet har åtgärden utlöst protester.

Landets högsta rättsinstans, den Nationella folkkongressen, godkände på fredagen en plan för att gradvis höja pensionsåldern, rapporterar den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua. Pensionsåldern för män kommer höjas från 60 år till 63 år medan pensionsåldern för kvinnor höjs från 50 år till 55 år för vanliga arbetare respektive 55 år till 58 år för dem i ledande ställning.

Ändringen kommer införas över en 15-årsperiod som startar den 1 januari 2025.

"Myndigheter på alla nivåer bör aktivt agera på befolkningens åldrande och uppmuntra och stötta sysselsättning och entreprenörskap bland arbetstagarna", skriver Ständiga kommittén i Nationella folkkongressen (NPC).

Kinas arbetstagare kommer också behöva betala längre till sina pensioner för att ha rätt att få pension utbetalad. Kravet kommer gradvis ökas från 15 år till 20 år.

Sociala medier har kantats av kritik mot förslaget i ett Kina där arbetsmarknaden sedan några år tillbaka försvagats avsevärt.

Kinas pensionsålder är dock bland de lägsta i världen, trots den kraftiga uppgången i medellivslängd som skett de senaste decennierna när landets välfärd förbättrats i takt med ekonomins enorma tillväxt. 2035 räknar myndigheterna med att 30 procent av befolkningen är 65 år eller äldre, en uppgång från 14 procent under 2021.

Trots att den kontroversiella ettbarnspolitiken nu har skrotats så har födslotalen fortsatt ner, bland annat en följd av högre levnadskostnader och det faktum att unga kvinnor i mycket högre utsträckning än i tidigare generationer studerar och söker sig till karriär inom yrkeslivet. Förra året nådde födslotalen rekordlåg nivå.

Sammantaget har utvecklingen rest frågetecken kring hur en allt större mängd pensionärer ska försörjas av allt färre i arbetsför ålder, då de sistnämndas skatteunderlag är vad som nyttjas för att betala ut pensioner till de äldre.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.