Nyhet
9 Oct, 2024

RIO TINTO: FÖRVÄRVAR LITIUMBOLAGET ARCADIUM FÖR 6,7 MDR USD

Uppdaterad:
9 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Världens näst största gruvbolag, brittisk-australiensiska Rio Tinto, förvärvar den amerikanska litiumproducenten Arcadium för 6,7 miljarder dollar.

Rio Tintos vd Jakob Stausholm uppger att förvärvet gör bolaget till en av de största litiumproducenterna vid sidan av att redan ha positionen som en av de största inom aluminium och koppar, metaller som är nödvändiga för klimatomställningen.

Förvärvssamtalen har skett efter flera månaders spekulationer om en potentiell affär, samtidigt som priset på litium fallit kraftigt, delvis på grund av överskott från Kina och en inbromsning i elbilsmarknaden.

Den senaste nedgången i litiumpriserna fick Arcadiums aktie att falla nära 50 procent sedan årsskiftet inför det att uppgifter om förvärvssamtalen, och aktiekursen med det, tog fart.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.