Nyhet
2 Jul, 2024

SBB: MER TROLIGT MED BÖRSINTRODUKTION AV SVEAFASTIGHETER - VD

Uppdaterad:
2 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsbolaget SBB har de senaste dagarna och veckorna varit i full färd med att slutföra de sista stegen inför en ägarspridning i bolagets bostadsbestånd Sveafastigheter. På tisdagen offentliggjorde SBB slutförandet av det obligationsbyte, där obligationsägare erbjöds byta obligationer i SBB till nya obligationer som ska emitteras i dotterbolaget Sveafastigheter.

Totalt flyttas 1,7 miljarder kronor i obligationsskuld ned till Sveafastigheter, skuld som sedan kompletteras med bankskuld från en rad banker.

"Vi får en diversifierad finansiering och belåningsgraden kommer att vara ungefär 40 procent (i Sveafastigheter). Det blir en bra kreditsituation för de inblandade bankerna och obligationsinvesterarna", säger Leiv Synnes i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Leiv Synnes har vid tidigare tillfällen gjort gällande att en ägarspridning av Sveafastigheter kan ske dels genom en börsnotering, dels genom att man tar in en eller flera strategiska partners, likt upplägget i Nordiqus, tidigare Educo, med Brookfield.

Kan du sannolikhetsvikta de olika utfallen för Sveafastigheter?

"Just nu känns det mer troligt med en börsintroduktion. Det finns också större investerare som är intresserade och det kan tillkomma nya investerare. Det känns som att intresset för fastigheter ökar, speciellt för bostäder, och jag kan inte utesluta att det kommer in nya intressenter under resten av året", säger Leiv Synnes.

Ni släpper inte er Q2-rapport förrän den 28 augusti. Hoppas ni vara i mål med ägarspridningen innan dess?

"Det kommer att ta längre tid. Vi skulle kunna trycka på knappen men vi tror att marknaden kommer att fortsätta förbättras under 2024 och vi har inget behov av att göra det här och nu utan vi kan vänta in en starkare marknad. Det är troligare att det sker under Q3 eller Q4", säger SBB-vd:n.

Är Sveafastigheter nästa stora händelse eller kommer vi får se fler "Castlelake-liknade" upplägg för att hantera likviditeten på kort sikt?

"Det är en bra fråga. Vi har en del planer som vi kör parallellt ifall det visar sig svårt för Sveafastigheter att komma ut i marknaden under 2024 - det tror vi inte, men man måste ha alternativ och det jobbar vi på", säger han.

Sådana alternativ skulle kunna vara att hitta en utländsk aktör, likt Castlelake, eller att sälja ytterligare fastigheter, enligt Leiv Synnes.

SBB:s utbyteserbjudande av obligationer genererade även eget kapital för SBB då de återköpta obligationerna återköptes med en realiserad vinst om cirka 1,6 miljarder kronor - en effekt av att "SBB har varit duktiga på att låna långa pengar i ett annat klimat", som Leiv Synnes uttrycker det.

SBB har tidigare valt att återköpa hybridobligationer med långa löptider till kraftig rabatt, något som minskat bolagets långsiktiga skulder men som har gjort kreditinstituten mer skeptiska till bolagets likviditetssituation på kortare sikt.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.